Triodos presenteert groen jaarverslag

AMSTERDAM, 25 MAART. Zij schenken koffie van Max Havelaar- kwaliteit, vergaderen waar mogelijk telefonisch, zien met lede ogen aan dat zij zelf door de internationalisering steeds vaker op dienstreis gaan (vliegen) en zij zijn vorig jaar op een ander merk schrijfblokken en balpennen overgestapt. Vanwege de milieukwaliteit.

Wiens jaarverslag is dit? Greenpeace? Een overheidsinstelling?

Het is de Triodos Bank, met hoofdkantoor in Zeist, 311 miljoen gulden balanstotaal, 170 miljoen gulden kredieten, 653.000 gulden netto winst en naar eigen zeggen de eerste financiële instelling met een milieujaarverslag. Geen unicum overigens: automatiseringsbedrijf BSO heeft het ook al eens gedaan.

Triodos Bank gaat in het vervolg elk jaar een milieuverslag aan haar financiële verslag koppelen. Vanaf 1998 wordt dat overigens verplicht voor bedrijven met een omvangrijke milieubelasting, zoals de chemische industrie.

Een apart verslag over de milieubelasting ziet de overheid als instrument voor bedrijven om een groter milieubewustzijn te ontwikkelen en eigen verantwoordelijkheid daarvoor te tonen.

De Triodos Bank is 15 jaar geleden opgericht vanuit de antroposofische wereld, en heeft zich sindsdien ontwikkeld als een bank die zich richt op een breed terrein van activiteiten, zoals financiering van windenergie, biologische landbouw, culturele projecten en handelsbedrijven van produkten uit ontwikkelingslanden. Bij de bank werken in Nederland 30 mensen, die, zo blijkt uit het milieuverslag, in meerderheid (16) naar hun werk komen lopen of fietsen. Vijf carpoolen, terwijl negen een auto gebruiken.

In het buitenland werken nog eens 23 mensen, die in meerderheid (15) de auto nemen. De bank heeft overigens elf bedrijfsauto's, zo meldt het verslag.

Voor het verslag van de Triodos Bank heeft een extern kantoor onderwerpen als energieverbruik, afval, papier, vervoer en kantoorartikelen doorgelicht. De bank scoort goed in aardgas- en energieverbruik ten opzichte van gemiddelde cijfers voor kantoren. In de twee Belgische kantoren is de score eveneens goed ten opzichte van Nederland.

Triodos is een echte winstmakende bank, met een vergunning van de Nederlandsche Bank, die zich aan sommige trends niet onttrekt.

Het salaris van de twee directeuren steeg vorig jaar met ruim een ton naar naar bijna vier ton, al is het grootste deel van de groei het gevolg van hogere pensioenlasten die, in tegenstelling tot het gebruik bij andere banken, precies worden vermeld.