Thomas rijdt wereldrecord

ROTTERDAM, 25 MAART. Annamarie Thomas en Christine Aaftink hebben in Calgary het schaatsseizoen van een fraai slot voorzien. Thomas verbeterde op de Olympic Oval het wereldrecord op de kleine vierkamp en het nationale record op de 1.000 meter. Aaftink schaatste als eerste Nederlandse de 500 meter onder de 40-secondengrens (39,88) en verbeterde het nationaal record op de sprintvierkamp tot 160.795 punten. “Eindelijk, eindelijk”, zei Aaftink na haar recordprestatie. “Ik loop al zes jaar te roepen dat ik in de 39 seconden kan schaatsen.”

Thomas kwam vooral naar de recordwedstrijden in Canada, waar het ijs op de Olympic Oval beduidend minder snel was dan drie weken geleden, toen wereldrecords bij de vleet sneuvelden, om het puntentotaal kleine vierkamp van Emese Hunyady te verbeteren. Ze stelde het nieuwe wereldrecord op 163.901. De 500 meter ging in 40,17, een persoonlijk record. Thomas reed de 1.000 meter in een nieuw Nederlands record van 1.19,26. Op de 1.500 en 3.000 meter consolideerde ze haar voorsprong.

“De kleine vierkamp is voor mij ideaal”, zei de nieuwe houdster van het incourante wereldrecord. “Maar het zijn de afstanden die mij het beste liggen.” Vooral met de 1.19,26 op de 1.000 meter toonde Thomas zich tevreden. “Heel hard, heel mooi.”

Thomas was een weekeinde eerder in Hamar tweevoudig wereldkampioene geworden, op de 1.000 en 1.500 meter. “Deze 1.000 meter ging veel beter dan die in Hamar”, vond ze. Haar vriend Bart Veldkamp, ditmaal gelegenheidscoach, bevestigde dat. Thomas: “Hij zei dat ik veel rustiger, veel stabieler reed nu, technisch beter.”