THE ECONOMIST

Tot nu toe gold in de chipsindustrie de wet van Gordon Moore: de verwerkingscapaciteit van chips verdubelt elk anderhalf jaar, terwijl hun prijzen halveren. Meer kracht voor minder geld - dat was, aldus The Economist in een omslagartikel over That astonishing microchip, de combinatie waarmee de chipsindustrie de wereld veranderde.

Toen in het begin van de jaren negentig de vraag naar PC's steeg, kwam daar verandering in. De prijzen van de meest gebruikte chips stegen tot driemaal hun kostprijs.

Drie maanden geleden was dat afgelopen. De kerstverkopen van PC's vielen tegen, PC's werden gedumpt en de prijzen van geheugenchips daalden sterk. Volgens The Economist tekenen van een structuurverandering in de chipsindustrie: de varkenscyclus heeft daar zijn intrede gedaan. De ontwikkelingskosten van nieuwe chips blijven gelijk of stijgen, maar het wordt steeds moeilijker zinvolle nieuwe bestemmingen te vinden. Zie de tegenvallende verkopen van het besturingssysteem Windows 95, en de ktegenvallende omzet van de daarvoor benodigde krachtige chips.