Tergat opnieuw snelste veldloper

STELLENBOSCH, 25 MAART. Kenia en Ethiopië hebben zaterdag in het Zuidafrikaanse Stellenbosch de gouden medailles bij de wereldkampioenschappen veldlopen verdeeld. De Keniaan Paul Tergat werd net als vorig jaar winnaar bij de mannen, Gete Wami uit Ethiopië won bij de vrouwen.

De wedstrijd bij de mannen leek een herhaling van die van het afgelopen jaar. Nadat verscheidene Kenianen zich hadden opgeofferd in een temposlag voor hun kopman, nam Paul Tergat twee kilometer voor de finish het initiatief. Na een in 2.29 gelopen elfde kilometer was zijn voorsprong niet meer goed te maken voor de Marokkaan Salah Hissou en de Keniaan Ismael Kirui, die zilver en brons wonnen. Deze twee atleten werden vorig jaar respectievelijk derde en tweede.

Vlak voor de versnelling was Tergat bijna het slachtoffer van een valpartij, toen Ethiopiër Haile Gebrselassie bijna over een boomstam struikelde, die als hindernis in het parkoers lag. Tergat kon de wereldrecordhouder op 5 en 10 kilometer ternauwernood ontwijken, maar bleef op de been. Gebrselassie viel weg uit de kopgroep en eindigde, evenals in 1995, als vijfde.

Met alle middelen probeerden de Keniaanse vrouwen Tulu van de zege af te houden. Eerst trapte een van de loopsters haar op de hiel, waardoor de Ethiopische een spike verloor. Van een Keniaanse achterblijfster kreeg ze vervolgens een flinke tik tegen het lichaam. Ze rukte nog op naar een vierde plaats. Haar landgenote Gete Wami bleef na een demarrage op 500 meter van de finish onbereikbaar voor de Keniaanse brigade.