Terence Blanchard

Terence Blanchard: The Heart Speaks (Columbia 483638 2)

Wat is er aan de hand met (jazz)trompettist Terence Blanchard (34)? Jarenlang speelde hij de rol van het minder slimme broertje van Wynton Marsalis, eerst bij drummer Art Blakey, vervolgens op eigen cd's voor het Sony concern. Wat darling Marsalis daar deed was altijd perfect, zelfs in hoek van de klassieke muziek, bij Blanchard was het vaak maar zo zo en nou ja.

Door The Heart Speaks komen de verhoudingen waarschijnlijk anders te liggen want Blanchard opereert op deze cd met verbazingwekkende autoriteit. In Nocturna en het langzame titelstuk is zijn toon glanzend en statig, in Congada Blues en Menino klinkt hij speels en uitbundig.

Ligt het aan het repertoire van de Braziliaan Ivan Lins dat Blanchard hier zo verrukkelijk speelt? Roepen diens soms nogal lijzige liefdesvocalen bij Blanchard de drang op om extra zijn mannetje te staan?

Op het omslag van deze cd ligt op de rug gezien een vrouw op haar zij, afwachtend badend in vaagblauw licht, op het schijfje dartelen vier gele vlinders vrijelijk rond het gat in het midden. Wat is er gevaren in trompettist Terence Blanchard, is hij waratje verliefd geraakt?

Als dat de oorzaak is van deze krachtige uiting van zelfvertrouwen, dan moet hij dat maar heel lang blijven want dit is een heel verleidelijke 'sfeer'-cd.

    • Frans van Leeuwen