SHV terug naar Zuid-Afrika

Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, 25 MAART. Het energie- en detailhandelsconcern SHV keert terug in Zuid-Afrika. Negen jaar nadat de groep uit het land vertrok onder druk van anti-apartheidsbewegingen en brandstichtingen betaalt SHVruim 157,5 miljoen rand (ongeveer 60 miljoen gulden) voor een financieel belang van 25 procent in de Zuid-Afrikaanse groep Massmart Makro.

Dit heeft president-directeur P. Fentener van Vlissingen van SHV (Steenkolenhandelsvereniging) gisteren in Johannesburg bekendgemaakt. SHV Makro de trok zich in 1987 uit Zuid-Afrika terug nadat drie Makro-vestigingen door brandstichting waren verwoest. De verantwoordelijkheid voor de brandstichtingen werd opgeëist door de anti-racistische actiegroep Ra Ra.

Een woordvoerder van de Makro toonde zich vanmorgen “gelukkig” dat SHV Makro naar Zuid-Afrika is teruggekeerd. De stap is mogelijk, omdat “voor de hele wereld duidelijk is dat de democratie in Zuid-Afrika gevestigd is”, zegt een woordvoerder. “Dit was voor SHV Makro een voorwaarde om terug te keren.”

Massmart Makro is een 100-procent dochter van het Zuid-Afrikaanse Wooltru, dat de vijf Makro-vestigingen van SHV in 1987 heeft overgenomen. De naam Makro is na de verkoop in Zuid-Afrika gehandhaafd en het aantal vestigingen is toegenomen tot tien.

Het financieële belang in Mass Mart Makro past in de strategie van buitenlandse expansie van SHV waarbij het bedrijf zich overigens concentreert op Zuid-Amerika en Azië. SHV overweegt voorlopig geen verdere expansie in Zuid-Afrika.SHV Makro behaalt wereldwijd een omzet van bijna 20 miljard gulden. Het gehele SHV-concern waarin de familie Fentener van Vlissingen een meerderheid heeft, behaalde in 1994 een winst van 632 gulden miljoen op een omzet van 25 miljard. Het concern sprak eind vorig jaar de verwachting uit in 1995 geen winststijging te realiseren mede door de verliesgevende activiteiten van Makro Acatadista in Brazilië.