Scudetto maakt voor Zwerver alles goed

ROTTERDAM, 25 MAART. Ron Zwerver had eigenlijk niet meer op een tweede landstitel in Italië gerekend. De spelers waren bij Sisley Treviso op elkaar uitgekeken en met coach Montali klikte het niet meer. Daarom was het behalen van de felbegeerde scudetto, het kampioenschap, een verrassing. Treviso won de beslissende wedstrijd tegen het favoriete Cuneo in de finale van de play-offs afgetekend met 3-0, 15-10, 15-10 en 15-2. “We hebben ze de grond ingeboord”, sprak een uitbundige Zwerver na afloop.

“De klasse is komen bovendrijven”, concludeerde hij. Op papier heeft Treviso met spelers als Bernardi, Gardini, Zorzi en Zwerver de beste ploeg. “Iedereen snakte naar het einde van het seizoen. Maar dat kan je toch beter winnend afsluiten. Het is hier zo belangrijk om een titel achter je naam te hebben. Iedereen besefte dat.” Eerder dit seizoen had Treviso al naast de Italiaanse beker, de Europa Cup en de Super Cup gegrepen. Steeds was Modena, de club van de Nederlanders Van de Goor en Held, de spelbreker. “Deze titel maakt alles in één klap alles goed”, aldus Zwerver.

Treviso kwam via de verliezersronde in de finale. De ploeg was teleurstellend derde geworden in de reguliere competitie en werd in de play-offs uitgeschakeld door Modena. In de herkansing won Treviso van het door Peter Blangé aangevoerde Parma en ontdeed zich daarna alsnog van Modena. Tegen Cuneo begon de ploeg van Zwerver met een 1-0 achterstand aan de finalereeks. Cuneo was het hele seizoen een hechte, goed ingespeelde ploeg. Treviso won zijn twee thuiswedstrijden en verloor verleden week dinsdag in Cuneo zodat de stand 2-2 was. Voor het beslissende duel was Cuneo helemaal gereed voor het eerste kampioensfeest sinds twaalf jaar. In één van de kleedkamers van de afgeladen sporthal stonden 8.000 gebakjes met opschrift klaar. De thuisclub had echter geen schijn van kans.

Zwerver wil er in Noord-Italië graag nog een vijfde jaar aan vastknopen, maar duidelijk is dat een aantal spelers weg moet om ruimte te maken voor verse krachten. Zwerver wordt geacht zich op 11 april bij de nationale selectie van bondscoach Joop Alberda te melden. Hij hoopt in Atlanta nog één keer een gooi naar olympisch goud te kunnen doen.