Russen in de aanval in Tsjetsjenië

GROZNY, 25 MAART. Russische troepen hebben het afgelopen weekeinde hun grote offensief in het westen, zuidwesten, zuiden en zuidoosten van Tsjetsjenië voortgezet. Bij beschietingen van de Russische artillerie en de luchtmacht zijn veel doden onder de burgerbevolking gevallen.

Russische commandanten gaven gisteren rond vijfhonderd omsingelde Tsjetsjeense strijders bij de dorpen Gojskoje, Alchazoerovo en Komsomolskoje tot vanmiddag de tijd om zich over te geven.

Verder naar het westen bestooken de Russen separatisten in de dorpen Orechovo, Stari Atsjchoj en Bamoet. In Samasjki, 35 kilometer ten westen van Grozny, dat al negen dagen lang door de Russische artillerie wordt beschoten en waar zeker vijftig burgers om het leven zijn gekomen, sloegen vrijdag de Tsjetsjenen een aanval van de Russen af.

In Grozny steeg dit weekeinde de spanning door berichten over een aanstaand Tsjetsjeens offensief. Kennelijk uit nervositeit openden Russische soldaten gisteren het vuur op auto's met Tsjetsjeense burgers. Daarbij vielen vier en mogelijk zelfs elf doden en zeven gewonden. Zaterdag kwamen in Grozny vier Russische soldaten en de chauffeur van een bus om het leven toen hun voertuigen op mijnen reden. (Reuter, AP, Reuter)