Ralph Nader doet mee in race om Witte Huis

WASHINGTON, 25 MAART. De Amerikaanse activist voor consumentenbelangen Ralph Nader zal als kandidaat van de Groene Partij in Californië meedoen aan de presidentsverkiezingen in november. Hoewel Nader zelf niet gelooft dat hij kans maakt op het presidentschap kan zijn kandidatuur toch grote gevolgen hebben.

Een goede prestatie van Nader in Californië zal naar verwachting vooral ten koste gaan van stemmen op president Clinton, die winst in deze staat cruciaal acht in zijn campagne voor herverkiezing. Clinton bezocht de staat als president al 23 keer en heeft royaal federale overheidshulp aan Californië verschaft.

Nader (62) kondigde zijn kandidatuur gisteren aan in het televisieprogramma Meet the Press van NBC. Over de mogelijkheid dat hij Clintons kansen schaadt zei hij: “Hij verdient het.” In de voorverkiezingen die morgen in Californië worden gehouden is Nader de enige kandidaat van de Groene Partij.

Nader stelt dat er nauwelijks verschil bestaat tussen Clinton en Bob Dole, in november diens Republikeinse uitdager. Beide partijen zijn volgens hem “Tweedledum Tweedledee Republikein-Democraten die in wezen steeds meer een partij van, voor en door het grote bedrijfsleven zijn”. Nader wil het twee-partijensysteem doorbreken.

Nader prees Clinton gisteren voor zijn veto tegen een wetsvoorstel dat de rechten van aandeelhouders om tegen bedrijven te procederen zou beperken. Ook Clintons verwachte veto tegen een wetsvoorstel dat beperkingen stelt aan de mogelijkheid te procederen als een produkt gebreken vertoont, bevalt Nader.

Maar hij verwijt Clinton dat hij in de eerste drie jaar van zijn ambtstermijn steeds de kant heeft gekozen van het bedrijfsleven als er conflicten waren met de vakbeweging of consumentenbelangen. Ook heeft hij president Clinton kwalijk genomen dat hij heeft ingestemd met de afschaffing van de nationale maximumsnelheid op autosnelwegen, een zaak die nu aan de deelstaten wordt overgelaten. Volgens Nader “doodt en verwondt” Clinton daardoor “jaarlijks tienduizenden mensen”. Verder verwijt hij Clinton geen hervorming van de regels voor financiering van verkiezingscampagnes te hebben doorgevoerd. Nader heeft zich bovendien fel uitgesproken tegen het vrijhandelsakkoord NAFTA.