Primavera verpatst aan de rijken

Je was best wel geschrokken toen je het berichtje in de krant las. Géén live-beelden van Milaan-Sanremo op de Nederlandse televisie. Géén Jean en Mart dus over de Primavera aan de Bloemenrivièra - voor het eerst sinds mensenheugenis. Jammer, dacht je, maar het was nog geen ramp. Je was zaterdagmiddag nog niet veroordeeld mee te gaan winkelen in de drukke supermarkt, want je had de BRT nog.

De goeie ouwe BRT, die placht je, wegens het deskundige commentaar, je hele leven immers al aan te zetten als het om je favoriete sport ging. Je had er geen moment bij stil gestaan, maar het was wèl het geval: óók de BRT vertoonde geen reportage van de eerste grote klassieker van het wielerseizoen. Je hebt er moeite mee een vloek te onderdrukken. Je moet even afkoelen en buiten loop je enige buurtbewoners tegen het lijf, eveneens wielerliefhebbers. Ook zij zijn overvallen door de koude douche. “Wat is er gaande”, vraagt een van hen, met zijn transistorradio tegen zijn oor. “De boel is verpatst aan de rijken”, antwoordt een ander.

SuperSport heeft de televisie-rechten van Milaan-Sanremo gekocht, in Nederland én België. Wie wil kijken, moet er voor dokken. Nee, lees je later, het is geen incident: in de Lage Landen zullen nog vier andere voor topklassiekers alleen rechtstreeks op SuperSport zijn te zien, net als de Spaanse Vuelta en de Italiaanse Giro.

Intussen heb je de twee grote nationale profploegen al stevig horen mopperen over die ontwikkeling. Een woordvoerder van de Rabo-formatie van Jan Raas verkondigde zelfs dat die ontwikkeling “een halt toegeroepen moet worden, omdat ze op termijn de dood van de wielersport betekent”. Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben. Verkoop van de rechten aan de abonnee-televisie zal potentiële sponsors afschrikken. De Nederlandse voorzitter Hein Verbruggen van de internationale wielerunie UCI, maar vooral de in deze nog machtigere organisatoren - zij bepalen wie de tv-rechten krijgt - moeten daar maar eens goed aan denken als ze zich - zoals ze zeggen - over enige weken gezamenlijk over deze kwestie buigen. Maar eén ding is nog belangrijker, schiet je dan weer te binnen: wielrennen is een volkssport, het gewone volk mag er niet van blijven verstoken. En dat gebeurde bij Milaan-Sanremo.

    • Guido de Vries