Permanent Veterinair Comité bijeen

In de loop van vandaag zal het Permanent Veterinair Comité, waarin alle lidstaten van de Europese Unie zijn vertegenwoordigd, in Brussel gemeeschappelijke Europese maatregelen voorstellen. Een besluit was rond het middaguur nog niet genomen. Een regulier comité van onafhankelijke deskundigen, dat vrijdag vergaderde, beval al aan om al het Britse vee dat risico van besmetting draagt te slachten. Een totale stop op Brits vlees werd door dat comité niet aanbevolen.

Ierland maakte gisteren bekend de invoer van Brits vlees stop te zetten. Buiten Denemarken, dat de beslissing in Brussel afwacht, zijn nu alle EU-landen tot deze maatregel overgegaan. Frankrijk hield dit weekeinde vier vrachtwagens met Brits vlees, die ondanks het invoerverbod probeerden het land binnen te komen, tegen en stuurde de wagens terug naar Groot-Brittannië teruggestuurd. De rechtse Franse politicus Philippe de Villiers heeft de Europese Unie ervan beschuldigd jarenlang informatie te hebben achtergehouden over de gevaren van de gekke-koeienziekte BSE. De Villiers doet de beschuldigingen in een vraaggesprek met het zondagsblad Journal du Dimanche. Volgens hem had de Europese Commissie al tien jaar aanwijzingen dat de gekke-koeienziekte van invloed kan zijn op de mens.

    • Dick Wittenberg