Nieuwste versie van 100 dollar-biljet

WASHINGTON, 25 MAART. Niet minder dan 850 miljoen biljetten van 100 dollar, met een totaalwaarde van 85 miljard dollar (ruim 140 miljard gulden) worden vandaag door de 37 kantoren en filialen van het Federal Reserve Systeem aan financiële instellingen in de VS en daarbuiten afgeleverd.

Het nieuwe biljet is vooral bedoeld om valsemunters dwars te zitten. Met moderne technieken werd het namaken de laatste jaren steeds eenvoudiger.

Het portret van Benjamin Franklin siert het biljet nog steeds, maar is op het nieuwe biljet iets groter. Er is ook nu een watermerk en is er inkt gebruikt die naar gelang de lichtinval groen of zwart kleurt. Ook zit er een veiligheidsdraad in het biljet die rood oplicht onder ultraviolet licht. Op twee plaatsen staat micro-print (in de linker onderhoek en op de jas van Franklin).

De oude biljetten van 100 dollar blijven geldig. Twee derde van alle Amerikaanse dollarbiljetten is buiten de VS in omloop, het meeste daarvan in Rusland, waar de dollar naast de D-mark een gewild betaalmiddel is.