Nieuwe Internetgebruiker zal zeker schrikken

Internet in de praktijk, dinsdag 26 maart, Ned.2, 22.58u.

Teleac begint morgenavond met een cursus Internet in de praktijk. Zes uitzendingen staan op het programma, waarin de kijker stap voor stap Internet 'op' wordt geholpen. Allereerst wordt aangeraden wat dichter bij de televisie plaats te nemen alvorens de cursus van start gaat.

De traagheid van de Teleac-cursus is reeds een voorproefje op het engelengeduld wat menig Internetgebruiker aan de dag moet leggen bij het 'surfen' op Internet. In de eerste uitzending van Internet in de praktijk wordt uitgelegd welke hard- en software noodzakelijk zijn voor het leggen van verbinding met het computernetwerk. Uitgegaan wordt van een windows pc (Dos) en een verbinding met Internet via een modem. Voor het installeren van de Internet software heeft Teleac een pakket ontwikkeld waarmee dit proces met de juiste volgorde van diskettes in de computer stoppen is opgelost.

Het installeren van de modem beperkt zich hierbij tot de stekker in het stopcontact steken. Met behulp van de demo's in het cursuspakket kan dit nogmaals thuis worden nagedaan. Hoe nu verder zonder Dos machine of Teleac softwarepakket wordt niet verteld. Internet is volgens presenator Jeroen Teelen, vooral leuk “noem een onderwerp en er is vast iets over te vinden op Internet. Het leuke is dat dit altijd is tegen lokaal telefoontarief.” Een korte blik op de Internet pagina's van museum het Louvre, universiteitsbibliotheek Groningen, een kookboek en informatie over orchideeën vormen hierbij de illustratie. De geschiedenis van Internet, aldus Teelen, is als volgt “jaren geleden kwam men in Amerika tot de conclusie dat het wel plezierig zou zijn als afzonderlijke computers op elkaar aangesloten zouden zijn. Er is geen overkoepelende organisatie dus iedereen kan het Net op om informatie te vergaren”. De vraag waar en hoe die informatie te vinden is, blijft vooralsnog onbeantwoord.

De Teleac-cursus Internet in de praktijk lijkt vooral voor mensen die niet gewend zijn met computers te werken of niet in computers geinteresseerd zijn. Of zij wel interesse zullen hebben voor Internet kan men zich afvragen. De uitzending van morgenavond wordt herhaald op 2 april. In de daaropvolgende uitzendingen wordt aandacht besteed aan het World Wide Web, het gebruik van nieuwsgroepen, programma's om geluiden en beelden over te halen naar de eigen computer en het verzenden van e-mail. Behalve de televisie-uitzendingen is tevens een plek op Internet - het Internet Praktijk College (http://www.teleac.tip.nl/teleac/). Hier kunnen de cursisten het geleerde in praktijk brengen, als alles goed gaat kunnen zij deze pagina's over enkele weken zelf opvragen. Dat er nog zoveel meer te vinden is op Internet zal dan wel even schrikken zijn.

    • Lara Ankersmit