Mogelijk racistische motieven bij branden Terneuzen

TERNEUZEN, 25 MAART. De politie van Terneuzen is op zoek naar de dader of daders van de brandstichtingen eind vorige week bij een wethouder, een raadslid en een medewerkster van Vluchtelingenwerk in de gemeente Terneuzen. Ze houdt er rekening mee dat er racistische motieven aan de brandstichtingen ten grondslag liggen. Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd de auto van PvdA-wethouder A. Stahl-Hemelsoet in brand gestoken voor haar woning in Hoek. Kort daarvoor ontdekte het PvdA-raadslid N. Atmaç-Ygit een brandende lap aan de voordeur van zijn woning in Sluiskil. In de nacht van woensdag op donderdag richtte een brand schade aan in het huis van een medewerkster van Vluchtingelingenwerk Terneuzen in Biervliet. In alle drie gevallen werd een in benzine gedrenkte lap gebruikt.

Dat mogelijk racistische motieven een rol spelen leidt de politie af uit het feit dat de wethouder minderhedenbeleid in haar portefeuille heeft en het raadslid van Turkse afkomst is. Twee jaar geleden werd Terneuzen ook al opgeschrikt door pogingen brand te stichten, onder meer bij een medewerker van Vluchtelingenwerk en de directeur van de Stichting Welzijn in Terneuzen. De daders van die aanslagen zijn niet gevonden.

Begin 1994 besloot de gemeenteraad van Terneuzen driehonderd asielzoekers in het dorp te huisvesten. Daarna werden racistische leuzen en hakenkruisen geklad op het gemeentehuis, een school, een zwembad, het crematorium, het huis van burgemeester R. Barbé en het hotel waarin tijdelijk 250 asielzoekers waren ondergebracht. Bij het hotel kwamen bommeldingen binnen. De burgemeester werd destijds persoonlijk bedreigd.

Datzelfde jaar werden voorts pogingen gedaan brand te stichten in een Turks jongerencentrum en een moskee in het dorp, waar zeshonderd Turken wonen. Onder de bevolking gingen toen geruchten dat de aanslagen het werk waren van “Turken die met elkaar afrekenen”. Sommige Turkse inwoners wezen erop dat Joegoslaven - concurrerenten van Turkse drugshandelaren in de gemeente - verantwoordelijk waren voor de acties.

De toegenomen drugshandel in de grensstreek met België is een belangrijke voedingsbodem voor extreem-rechts in Terneuzen.