Lichte versoepeling afsluiting Palestijns gebied; kritiek Egypte

TEL AVIV, 25 MAART. Israel heeft gisteren de strenge afgrendeling van de Palestijnse gebieden enigszins verlicht. De maatregel viel samen met scherpe Egyptische en Palestijnse kritiek op de afgrendeling als tegen de geest van de top voor vrede en tegen terrorisme die eerder deze maand in Sheikh el-Sharm plaatshad. De Egyptische regeringskrant Al-Gomhuriya riep premier Peres op af te treden.

Premier Peres gaf opdracht de 'grenzen' te openen voor Palestijnen die in Israelische ziekenhuizen moeten worden verpleegd. Ook kunnen Palestijnse arbeiders weer werken in Israelische nederzettingen en op industrieterreinen in bezet gebied. Maar Israel zelf blijft hermetisch voor Palestijnse arbeiders gesloten. Als gevolg van deze politiek is meer dan zeventig procent van de Palestijnse arbeiders in het Palestijnse bestuursgebied Gaza werkloos, hetgeen volgens minister Jossi Sarid de moslim-fundamentalistische beweging Hamas alleen maar goed kan doen.

De Palestijnse president Yasser Arafat heeft gisteren het startsein gegeven tot openbare werken om de werkloosheid, die de stabiliteit van het Palestijnse zelfbestuur bedreigt, wat terug te dringen. Zesduizend Palestijnse arbeiders zijn begonnen aan een schoonmaakcampagne in de stad Gaza en houden zich bezig met herstelwerkzaamheden aan straten en wegen. Op de salarissen van het personeel in dienst van de Palestijnse overheid, inclusief de Palestijnse politie, is voor betaling van dit initiatief 5 procent ingehouden.

In verband met het joodse paasfeest wachten Israelische warenhuizen en winkeliers ongeduldig op de aanvoer van in Gaza tot kleding verwerkte stoffen. In de Gazastrook zijn 35.000 mannen en vrouwen in kleine ateliers bij deze produktie betrokken. Gisteren hielden woedende Palestijnen 15 vrachtwagens tegen die textiel uit Gaza naar Israel moesten brengen. De Palestijnen hebben gisteren gedreigd de kledingstukken te verbranden indien er geen verandering komt in de Israelische afgrendelingspolitiek.

Peres zei gisteren dat er nog veel waarschuwingen binnenkomen over mogelijke nieuwe Hamas-aanslagen in Israel. Voordat er een grondige wijziging kan komen in de afgrendeling moet Arafat volgens hem eerst de leiders en leden van de verschillende terroristische organisaties oppakken. Hamas zelf heeft gisteren vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman met nieuwe aanslagen gedreigd. “Het is naïef en een illusie om te denken dat het verzet tegen de bezetter zal eindigen”, aldus woordvoerder Samir Ghosheh.

Imad Faludji, een ex-activist van Hamas die bij de recente Palestijnse verkiezingen op een Fatah-lijst in het Palestijnse parlement werd gekozen, heeft gisteren een beroep gedaan op Mohammed Deif zich aan de Palestijnse autoriteiten over te geven. Mohammed Deif is een leider van Ezzedine el-Qassem, de gewapende vleugel van Hamas, wiens arrestatie door Israel wordt geëist in ruil voor de overdracht op 28 maart van de stad Hebron aan het Palestijnse zelfbestuur.