Kronos Quartet

Kronos Quartet: Released 1985-1995 (Warner Nonesuch 7559-79394-2)

Het Kronos Quartet bevestigt de reputatie van de popgroep onder de klassieke ensembles met een 'best of'-cd. De muziek op Released 1985-1995 met een keuze uit eerder uitgebrachte stukken van toppers uit de modern klassieke hitparade als Philip Glass en Henryk Górecki, varieert van new age-achtige oorstrelingen tot onbarmhartig fabrieksrumoer.

Bij elkaar levert dat bepaald geen gemakkelijk album op, als staalkaart van een strijkkwartet dat snaren mengt met samples, spreekstemmen en elektronica. Tot de grootste hits uit het Kronos-archief behoort het door stoomfluit en rangeergeluiden voortgedreven America - Before The War van Steve Reich, dat zich kan meten met Johnny Cash' Fulsom Prison Blues als één van de indrukwekkendste train songs uit de Amerikaanse muziekhistorie.

Op een bonusplaatje met niet eerder uitgebracht materiaal zoekt het kwartet bewust toenadering tot de popwereld met het melige Elvis Everywhere, waarin Elvis-imitatoren een gevecht aangaan met jengelende violen, en een spectaculaire zigeunerversie van Jimi Hendrix' Purple Haze waar Nigel Kennedy nog het een en ander van op zou kunnen steken.

Voeg daaraan toe dat het Kronos Quartet de psychedelische lichtshow niet schuwt, en het is duidelijk dat ze evengoed thuis zijn in Paradiso als in het Concertgebouw.

    • Jan Vollaard