Krajicek verslaat Bruguera in Florida

KEY BISCAYNE, 25 MAART. Richard Krajicek heeft de vierde ronde bereikt bij het tennistoernooi in Key Biscayne in Florida. Krajicek versloeg gisteravond de Spanjaard Sergi Bruguera in twee sets met 7-5 en 7-6. De overige Nederlandse deelnemers, met uitzondering van Kristie Boogert, zijn dit weekeinde uitgeschakeld.

Bij een toernooi in Sint Petersburg in Rusland verraste Magnus Gustafsson titelverdediger Jevgeni Kafelnikov in de finale. De 29-jarige Zweed, die vorig jaar lang geblesseerd is geweest, won met 6-2 en 7-6.

Krajicek speelde slecht en Bruguera zo mogelijk nog slechter. Ze probeerden in een lastige dwarrelwind de rally's kort te houden en produceerden daarbij net zoveel missers als winnende slagen. Krajicek won de eerste set met één service-doorbraak. In de tweede set verspeelde hij in het begin een groot aantal breekpunten, waarna hij zijn eigen opslag inleverde. Hij kwam met 5-2 achter te staan, maar sleepte zich naar een tie-break. Daarin legde Bruguera als eerste het hoofd in de schoot. In de vierde ronde speelt Krajicek tegen het jonge Amerikaanse talent Spadea. Een ronde later, in de kwartfinale, mogelijk tegen Sampras.

Jacco Eltingh verloor in Florida in de eerste ronde met 6-2 en 7-5 van de Amerikaan Jonathan Stark. Paul Haarhuis, Jan Siemerink en Sjeng Schalken verloren in de tweede ronde. Haarhuis en Siemerink hadden net als Krajicek een bye in de openingsronde. Haarhuis, door zijn finaleplaats in Indian Wells gestegen naar de 27ste plaats op de ranglijst, verloor van de Australiër Michael Tebbutt: 6-1 en 7-6. Siemerink was niet opgewassen tegen de Canadees Sebastien Lareau: 6-4 en 6-3.

Schalken liet zijn zege op Mark Knowles uit de Bahama's volgen door verlies tegen de Amerikaan Pete Sampras (6-3 en 6-2). Thomas Muster moet zijn eerste partij als nummer één nog winnen. Zaterdag leed hij zijn derde nederlaag als aanvoerder van de computerlijst. Hij verloor met 7-6 en 6-4 van de Venezolaan Nicolas Pereira, de nummer 114 van de wereld.

Door de uitschakeling van Muster kan Sampras deze week weer de koppositie overnemen als hij de finale bereikt.

Bij de vrouwen overleefden Kristie Boogert en Miriam Oremans, beiden na een bye de tweede ronde. Boogert versloeg daarin de Duitse Porwik (6-4, 1-6 en 6-2). Ze speelt in de derde ronde tegen de Amerikaanse Lindsay Davenport. Oremans versloeg de Amerikaanse Harvey Wild met 6-2, 2-6 en 6-3 en verloor daarna van Grossman: 6-4, 0-6 en 6-2.

Er was ook een verrassing te noteren. De Spaanse Aranxta Sanchez Vicario, nummer drie van de wereld en als tweede gepolaatst, verloor in drie sets van de Slowaakse Karina Habsudova (2-6, 6-3 en 7-6).