Kok wil geen minister onder Bolkestein zijn

DEN HAAG, 25 MAART. PvdA-leider Kok en PvdA-fractievoorzitter Wallage hebben zich het afgelopen weekeinde sterk afgezet tegen coalitiegenoot Bolkestein.

Kok liet weten er niet aan te denken vice-premier te worden in een eventueel kabinet-Bolkestein en er “alles aan te zullen doen” om te voorkomen dat de VVD bij de volgende verkiezingen de grootste partij wordt. Wallage verweet Bolkestein meer in de rechtervleugel van de VVD te investeren dan in het kabinet.

Kok en Wallage deden hun uitlatingen in respectievelijk het televisie-programma Buitenhof en het Radio 1-journaal. Kok liet tevens doorschemeren aan te koersen op een tweede kabinet-Kok. De drieëneenhalf jaar dat dit kabinet de tijd heeft om te regeren is erg kort, zei Kok. “Het bouwwerk staat straks wel in de steigers, maar de afwerking komt dan in de volgende periode.” Niet duidelijk is of Koks weigering om vice-premier te worden in een eventueel kabinet-Bolkestein betekent dat de PvdA geen coalitie meer met de VVD wil, tenzij onder Koks leiding.

De premier liet verder weten dat het regeren met drie partijen, en zeker met de VVD, hem niet is meegevallen. De houding van VVD-leider Bolkestein maakt het er niet gemakkelijker op, zei Kok. Als voorbeeld noemde de premier de claim van de VVD-leider, maar overigens ook van sommige PvdA-prominenten, dat dit kabinet een liberaal kabinet zou zijn. “Dat is ten eerste onwaar”, zo reageerde Kok, “maar het stelt ook nog eens op de proef de mate waarin de andere twee partijen bereid zijn met deze samenwerking verder te gaan.” Kok vindt dat Bolkestein moet durven erkennen dat er binnen het kabinet sprake is van een goed evenwicht tussen de drie partijen. Bolkestein moet niet te veel naar zich toe trekken, vindt Kok, en niet te veel afstand nemen van het kabinet. De VVD-leider wilde niet reageren op de uitlatingen van Kok.

Kok ging verder in op de voorbereiding van de begroting voor het volgende jaar. Hij zei niet te kunnen garanderen dat de koopkracht van de laagste inkomens gehandhaafd blijft. Vice-premier Dijkstal (VVD) had koopkrachtbehoud voor de laagste inkomens onlangs een “kwestie van beschaving genoemd.” Kok zei echter dat alleen van een “inspanningsverplichting” sprake kon zijn, niet van een “resultaatsgarantie”.

PvdA-fractievoorzitter Wallage nam gisteren vice-premier Van Mierlo in bescherming tegen voortdurende aanvallen van de VVD-fractie op de D66-partijleider. Wallage liet weten die “onder de gordel” te vinden. “Van Mierlo is daarvoor te belangijk voor de coalitie.”