Jeltsin: geen fusie van Minsk en Moskou

MOSKOU, 25 MAART. Het akkoord over de vorming van een 'unie' tussen Rusland en Wit-Rusland, dat afgelopen zaterdag werd aangekondigd, betekent weinig meer dan dat beide landen hun bestaande samenwerking uitbreiden.

Dat heeft de Russische president Jeltsin vanmorgen gezegd nadat een aankondiging van zijn Witrussische ambtgenoot Loekasjenko afgelopen weekeinde voor opwinding had gezorgd. “Er is geen sprake van het formeren van een gemeenschappelijke staat met Wit-Rusland”, zei Jeltsin bij zijn vertrek voor een officieel bezoek aan Noorwegen. “Iemand heeft de zaken door elkaar gehaald.”

Loekasjenko kondigde zaterdag na besprekingen met Jeltsin en premier Tsjernomyrdin de vorming aan van een “echte unie met supranationale instellingen en een gemeenschappelijke begroting”. De unie zou tijdens een overgangsperiode van 18 à 24 maanden tot stand moeten komen en worden geleid door een raad “met zeer grote bevoegdheden”, bestaande uit de presidenten, de premiers en parlementsvoorzitters uit beide landen. Het akkoord wordt volgens de Witrussische president op 2 april getekend.

De aankondiging was aanleiding tot een grote demonstratie in Minsk, gisteren, vóór het voortbestaan van Wit-Rusland als onafhankelijke staat. “Dit is niets meer dan een grap”, zei oud-premier Vjatsjeslav Kebistsj. “Loekasjenko stelt zichzelf hiermee buiten de wet”, betoogde oppositieleider Zenon Poznjak. De naar schatting 30.000 betogers raakten slaags met de politie toen zij bij het gebouw van de nationale televisie zendtijd eisten.

In Moskou was de reactie op het akkoord veel gematigder. Jeltsins woordvoerder, Sergej Medvedev, onderstreepte direct al op zaterdag dat de beide landen onafhankelijk zouden blijven. De voorgenomen integratie past binnen de samenwerking die de meeste ex-Sovjet-republieken al langer nastreven, aldus Medvedev, “maar Wit-Rusland en Rusland volgen dit pad wat actiever dan andere leden van het GOS”.