Grote brand in plasticfabriek, geen persoonlijke ongelukken

AMSTERDAM, 25 MAART. Een grote brand die gisteren uitbrak in een plasticfabriek in Amsterdam-Noord heeft de brandweer handenvol werk gekost. Gisteravond was de brand onder controle maar het nablussen zal zeker tot morgenochtend duren. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Het pand, dat gedeeltelijk is ingestort, wordt gesloopt.

In de loodsen van de fabriek was onder meer pvc opgeslagen. De brandweer verrichtte rond het middaguur nog steeds metingen naar de schadelijkheid van de vrijgekomen stoffen. Schadelijke concentraties zijn volgens een woordvoerder van de brandweer niet aangetroffen.

De brand brak gistermiddag rond vijf uur uit. Op dat moment was niemand op het industrieterrein aanwezig. Over de oorzaak van de brand is niets bekend. De politie begint een onderzoek zodra het nablussen klaar is.

De zwarte, vette walm die de brand veroorzaakte, hinderde het luchtverkeer. Schiphol besloot om kwart over negen gisteravond tot sluiting van de Zwanenburgbaan. Vliegtuigen moesten uitwijken naar de Buitenveldertbaan. Die situatie bleef zo totdat de brandweer het vuur meester was.

Ondanks het feit dat nog geen schadelijke concentraties gevaarlijke stoffen zijn aangetroffen hebben astmapatiënten wel het advies gekregen zo min mogelijk op straat te komen en ramen dicht te houden omdat de vrijgekomen stoffen irritaties aan de luchtwegen kunnen veroorzaken.