Gehavend PSV leert wijze les voor volgend seizoen

GRONINGEN, 25 MAART. De vragen moeten voortdurend door het hoofd van PSV-trainer Dick Advocaat spoken. Wat zou er tegen Barcelona zijn gebeurd als hij de beschikking had gehad over Wouters of een andere ervaren verdediger? En hoe zou het tegen FC Groningen zijn gelopen als topscorer Nilis had kunnen meedoen? Advocaat weet voor zichzelf de antwoorden waarschijnlijk wel. “Wie verwacht nou zo'n golf van blessures”, vroeg hij zich gisteren af na de 1-0 nederlaag in Groningen.

Het is sneu voor PSV dat het door overmacht de strijd op twee fronten dreigt te verliezen. De Eindhovense club verdween vorige week uit het toernooi om de UEFA Cup en in de nationale competitie staat het na gisteren vijf punten achter op Ajax. Aan de andere kant is het in het voetbal een bekend gegeven dat de sterkte van de reservebank de krachtsverschillen bepaalt. Ajax heeft ook veel blessureleed, maar weet zich toch aardig te redden. “We hebben er veel van geleerd”, bekende Advocaat.

De Haagse trainer begon het seizoen met een selectie van 22 spelers. De IJslander Gudjohnsen en Bouma, beiden 17 jaar, waren er als de nummers 21 en 22 bijgehaald om “de sfeer te proeven”. Maar nu moeten ze vol aan de bak bij PSV. Daarom wil Advocaat er volgend seizoen voor zorgen dat zijn selectie in de breedte sterker is. Hij zal er dus in het vervolg voor waken om nuttige reservekrachten tussentijds te laten vertrekken, zoals deze competitie met Hoekstra, Linskens, Prommayon en Vampeta gebeurde. Alleen Stam kwam er als nieuweling bij. PSV weigerde op het laatste moment paniekaankopen te doen, maar wel onderhandelde men onlangs vlak voor het sluiten van de transfermarkt met de Zweedse international Limpar. De spits van Everton wilde echter niet voor drie maanden naar Eindhoven komen, maar meteen voor twee of drie jaar.

Ook zonder dure invallers is het mogelijk om in de huidige crisisperiode succesvol te zijn. Tegen Barcelona was PSV in beide wedstrijden de betere ploeg, maar zat het niet mee. In het hoge noorden zou er gisteren tegen Groningen niets aan de hand zijn geweest als de gastploeg in de eerste helft gewoon één van de drie grote kansen had benut. De beste mogelijkheid kwam vier minuten voor rust van Eijkelkamp, die na een imponerende solo langs drie opponenten met een subtiel hakje Gudjohnsen alleen voor het doel zette. De onervaren spits tikte de bal naast het doel.

Thuisclub Groningen was voor rust niets waard. De ploeg speelde dit seizoen al dertien keer gelijk en zou in de denksport een 'remise-schuiver' worden genoemd. Het Oosterpark-stadion leek af en toe ook op een schaakzaal, zo stil was het er. Pas in de tweede helft kwam er wat sfeer toen Groningen-trainer Hans Westerhof besefte dat hij het niet kon maken het thuispubliek zo'n slappe vertoning voor te schotelen. Hij gaf aanvoerder Koeman toestemming offensiever te spelen. Dat kwam het spel ten goede, terwijl PSV juist was uitgeblust.

De wedstrijd leek in 0-0 te eindigen, maar een geslaagde vrije trap een kwartier voor tijd bezorgde de thuisclub toch nog de onverdiende winst. Beerens bereikte het hoofd van Veenhof die beheerst in de verste hoek kopte. Uitgerekend de voor PSV zo belangrijke Eijkelkamp mocht zich het doelpunt aanrekenen. De voormalige Groninger was verantwoordelijk voor de bewaking van Veenhof, maar hij liet zich in de lucht verrassen. Tot zijn spijt moest Advocaat bekennen dat Eijkelkamp tegen Barcelona ook al iets dergelijks was overkomen.

De PSV-trainer acht zijn ploeg na het verlies nog niet kansloos voor de titel. In de bus terug naar huis hoopten de Brabanders op de radio te horen dat ook Ajax een steek zou laten vallen tegen Feyenoord, maar dat bleek niet het geval. “Toch is er nog niets beslist”, oordeelde Advocaat. PSV krijgt op 8 april Ajax op bezoek en de concurrent uit Amsterdam heeft zeker geen eenvoudig programma.

Maar echt rooskleurig ziet het er natuurlijk niet uit voor PSV. In de komende zes dagen moeten nóg twee lastige uitduels worden gespeeld, tegen Twente en Willem II. Intussen is het op personeel gebied niet beter geworden. Van de zes basisspelers die in Groningen ontbraken, zal alleen Nilis de komende wedstrijd kunnen meedoen. Hij heeft zijn straf uitgezeten. Daarentegen werd de blessurelijst weer langer door de knieblessure van Van der Weerden. Cocu en Stam ontbreken woensdag door de gele kaarten in de slotfase in het Oosterpark.

Dat laatste was ronduit dom. Net zoals ook Nilis zich acht dagen geleden tegen Utrecht had moeten inhouden toen hij bleef protesteren bij arbiter Van Egmond die gisteren vreemd genoeg grensrechter was. De PSV'ers moeten beseffen dat hun ploeg nog meer absenties niet kan gebruiken. Al trof PSV het de laatste weken niet met de scheidsrechters. Van Dijk maakte er in Groningen een warboel van door ontzettend te muggenziften. Dat zorgde bij beide ploegen voor irritatie en met een 1-0 achterstand lieten Cocu (protesteren) en Stam (overtreding op de veel theater makende Bombarda) zich gaan.

Van de geblesseerde spelers verblijft Ronaldo momenteel ter revalidatie in Brazilië, zal Faber dit seizoen niet meer in actie komen en zijn ook Jonk, Numan en Wouters er volgens Advocaat binnen twee weken nog niet bij. De blessure van Van der Weerden moet nog worden bekeken. Hoe dan ook zal Advocaat geen enkel risico nemen met het oog op de aanstaande ontmoeting tegen Roda JC in de halve finale van de KNVB-beker. PSV wil in elk geval één prijs winnen en die kans is momenteel het grootste in het vaderlandse bekertoernooi.

Advocaat durft op de training zijn spelers nauwelijks meer een oefening te laten doen. Hij heeft er geen verklaring voor waarom er bij PSV, net als bij Ajax, zo veel spelers geblesseerd raken. “Het is typerend dat ook spelers als Blind en Numan problemen hebben. Normaal zijn zij nooit geblesseerd.”

De medische staf van PSV wijt de blessuregolf aan een combinatie van een zwaar programma en de slechte velden. Het gaat voornamelijk om spierproblemen. Advocaat ging gisteren voor zichzelf ook na of hij misschien te hard of verkeerd heeft getraind. “Ik geloof niet dat dat het is”, gaf de trainer zijn gedachten prijs. “De verhouding tussen arbeid en rust is steeds goed geweest. Ik sta dus machteloos.”

    • Hans Klippus