Gardiner wint de Edison Extraordinair

HILVERSUM, 25 MAART. Dertien klassieke plaatprodukties zijn dit jaar bekroond met Edisons. Voor het eerst is ook een 'Edison Extraordinair' toegekend. John Eliot Gardiner wordt daarmee onderscheiden voor de cd-registraties van zijn Mozart-opera's, die hij de afgelopen jaren tijdens het Holland Festival ook semi-scènisch uitvoerde in het Amsterdamse Concertgebouw. Gardiner, die ook nog een aparte Edison kreeg voor zijn Don Giovanni-opname, neemt de prijzen in oktober in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg in ontvangst tijdens een door hemzelf gepresenteerd Edison Gala Klassiek, waarbij hij - ook voor tv vastgelegd - optreedt met het Monteverdi choir, de English Baroque Soloists, het Orchestre Révolutionaire et Romantique en tal van solisten.

Andere Edisons gingen naar opnamen van de Zesde symfonie van Mahler door Pierre Boulez en de Wiener Philharmoniker, vioolconcerten van Tsjaikovski en Glazoenov door Maxim Vengerov, begeleid door de Berliner Philharmoniker o.l.v. Cl;audio abbado, de Maria Vespers van Monteverdi door Vantus Cölln, Vioolsonates van Biber door Romanecu, Schumann-pianomuziek door Radu Lupu, de Lamentatio Jeremiae Porphetae van Krenek door het Rias Kammerchor, de opera Irrelohe van Schreker o.l.v. Peter Gülke, een zangrecital van bariton Bryn Terfel, een Goebaidoelina-cd gedirigeerd door Reinbert de Leeuw, historische uitgaven met opnamen van Dietrich Fischer-Dieskau en Frans Brüggen en de opname van Stockhausens Mantra door de pianisten Ellen Corver en Sepp Grotenhuis.

Voor het eerst waren er in de categorie 'Muziek gecomponeerd na 1960' de meeste inzendingen. De jury, onder voorzitterschap van Rob Edwards, bestond dit jaar uit Clarijalke Barkhuis, Maarten Brandt, Thiemo Wind, Cornelis van Zwol en Kasper Jansen.