Europees voetbal in zicht voor NAC

ROTTERDAM, 25 MAART. NAC is opgeklommen naar de vierde plaats op de ranglijst. De ploeg van trainer Wim Rijsbergen won gisteren eenvoudig met 4-0 van FC Utrecht. Graham Arnold maakte alle vier de doelpunten. Door de elfde seizoensoverwinning heeft NAC goede vooruitzichten op het bereiken van Europees voetbal.

Utrecht kan zich opmaken voor de nacompetitie en moet vrezen voor rechtstreekse degradtie. “Ik heb een machteloos gevoel”, aldus trainer Ron Spelbos na de collectieve wanprestatie van zijn spelers. De geplaagde coach, eerder dit seizoen ontslagen bij Vitesse, kreeg een advies van collega Rijsbergen: “Ron moet lekker op vakantie gaan met het geld van Vitesse.”

Na ruim een half uur moest Utrecht met tien man verder nadat Van Loen met een rode kaart van het veld was gestuurd. De spits sloeg Linskens tegen de vlakte. NAC profiteerde dankbaar van het numerieke overwicht. Arnold maakte het derde en vierde doelpunt. Vorig jaar scoorde de Australische spits tegen Dordrecht'90 ook al eens vier keer in één wedstrijd.

Heerenveen behaalde eveneens de elfde overwinning van het seizoen. De Friezen versloegen zaterdag Fortuna met 5-1. Uitblinker bij de thuisploeg was Kornejev. De 33-voudig Russisch international, onlangs overgenomen van Barcelona, zette de lijnen uit en maakte de voorlaatste goal. Ook Tomasson (2), Talan en Wouden scoorden.

Sparta ging gisteren met 1-0 onderuit bij FC Twente. Op aangeven van Ajoupov maakte Bruggink de enige treffer in het Diekman-stadion. Door het verlies zakte Sparta naar de zevende plaats. Ook Willem II maakte een duikeling op de ranglijst. De Tilburgers verloren in Waalwijk met 3-2 van RKC. Alfred Schreuder maakte in de laatste minuut het beslissende doelpunt.

Volendam behaalde een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. De ploeg van Bert Jacobs won met 1-0 van NEC. Op de valreep benutte Steur een strafschop. “Een nieuw begin”, vond Jacobs. Zijn ploeg had 662 minuten niet gescoord. “Scoren is een groot probleem. Dat verandert natuurlijk niet.”