'EU moet in Mostar blijven'

MOSTAR, 25 MAART. Het Europese bestuur in Mostar moet na 23 juli waarschijnlijk met een jaar worden verlengd om nieuwe uitbarstingen van haat tussen moslims en Kroaten te voorkomen. Dat zegt Hans Koschnick, die door de EU in 1994 is aangesteld als bewindvoerder van Mostar in een gesprek met deze krant.

Vandaag is de laatste werkdag van Koschnick (volgende week 67), die tot 1985 burgemeester van Bremen was. Hij wordt opgevolgd door de Spanjaard Ricardo Perez Casado, oud-burgemeester van Valencia. De leiding van het bestuur in Mostar, waar moslims en Kroaten elkaar in '93 en '94 fel hebben bevochten, geldt niet als een benijdenswaardige functie. “Ze stonden niet in de rij voor mijn opvolging”, zegt Koschnick.

Na bijna twee jaar begint het fysieke herstel van de stad vorm te krijgen, maar met de politieke en sociale hereniging van Mostar is nog nauwelijks een begin gemaakt. Vooral de Kroaten, die de 'gezuiverde' westelijke stadshelft bewonen, verzetten zich tegen samenwerking met de moslims, die in het grotendeels verwoeste oosten wonen. Uit angst voor geweld is er weinig verkeer tussen beide stadshelften. Toch zegt Koschnick te geloven dat samenwerking en hereniging er zullen komen. “Ik kan ze niet dwingen van elkaar te houden, maar samenwerken kan wel, als ze maar bedenken dat het in hun gezamenlijke belang is”, aldus Koschnick. Hij ontkent dat recent Kroatisch geweld tegen zijn persoon te maken heeft met zijn vertrek als bewindvoerder. Volgens Koschnick zal Kroatië zijn huidige steun aan de Kroaten van Mostar staken. “Waarom zou de EU zich inspannen om Kroatië politieke en economische privileges te geven als het in Mostar de moslim-Kroatische federatie blijft saboteren?”

    • Hans Steketee