Bierflesetiketten maken bakstenen poreus

Heineken introduceert een nieuwe methode die er op is gericht van de grote hoeveelheid gebruikte flessenetiketten af te komen. Vanaf volgende maand worden de etiketten, die afkomstig zijn van de retourflessen, verwerkt in bakstenen. De Bossche brouwerij van Heineken raakt zo van zijn jaarlijkse 600 ton aan oude etiketten af. Dit staat in het zaterdag gepubliceerde bedrijfsblad van de brouwer.

Voor de papierbrij bestond al een afnemer. De toiletpapier- en papieren zakdoekjes producent Scott/Page uit Gennep verwerkte de 2000 ton oude etiketten die jaarlijks afkomstig zijn van de brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude. In Heerlen wordt een speciale fabriek gebouwd, die de afgeweekte etiketten verkleint tot stukjes kleiner dan vier millimeter. In april moeten de machines gaan draaien. Na deze bewerking gaan de afvaletiketten naar baksteenfabrikant Poriso in Brunssum. Het afval wordt bij Poriso, producent van 65 miljoen bakstenen per jaar, vermengd met klei en mergel, waarna het mengsel de oven in gaat. In dit proces verbranden de papieren deeltjes en ontstaan er belletjes zodat de baksteen poreus uit de oven komt.

Door het luchtige karakter weegt de steen 30 procent minder dan een gewone baksteen. De “luchtige” bakstenen kunnen niet buitenshuis worden gebruikt, zo tekent Heineken aan. Wel is het materiaal te gebruiken bij binnenmuren.