Beurs neemt voor het eerst horde van 530

AMSTERDAM, 25 MAART. Op de Amsterdamse beurs doorbrak de AEX-index voor het eerst in zijn bestaan de grens van 530 punten. De goede stemming was mede het gevolg van het hogere slot van Wall Street en hogere obligatiekoersen.

AMSTERDAM De graadmeter voor de koersen van de meest verhandelde aandelen op het Damrak noteerde omstreeks het middaguur precies 2 punten hoger op 530,20 punten. “Het is een goed begin van de week”, vindt een handelaar. “De omzetten zijn weliswaar beperkt, maar de ondertoon is goed.”

Banken en verzekeraars, de uitgevers en de fondsen in de sector voedings- en genotsmiddelen waren vanmorgen in trek. ABN Amro steeg met 30 cent naar 80,30 gulden, Fortis 40 cent naar 113,90 gulden en ING 60 cent tot 116,20. Uitgever VNU boekte een koerswinst van 40 cent op 26,60 gulden en branchegenoot Wolters Kluwer 1,50 gulden op 184,50. Heineken, dat bekend heeft gemaakt gebruikte etiketten voortaan in bakstenen te gaan verwerken, noteerde 2 gulden hoger op 343 gulden en Nutricia won 1,80 op 163,50.

Het biotechnologiefonds Gist-brocades hield kort voor het weekeinde een analistenbijeenkomst. Blijkbaar wist de top van het Delftse concern de financiële wereld te overtuigen van de gunstige toekomstperspectieven. Het aandeel Gist behaalde vanmorgen een winst van 90 cent op 55 gulden.

De opmars van automatiseer Getronics gaat nog altijd voort. Vanmorgen bedroeg de winst 2,50 gulden op 120,90. Begin dit jaar bracht het aandeel Getronics nog omstreeks 75 gulden op.

Ook de andere Europese beurzen noteerden hoger. De toonaangevende DAX-index in Frankfurt opende 13,5 punt hoger op 2493, hetgeen volgens handelaren onder meer was te danken aan de verkiezingsuitslag in drie Duitse deelstaten. De kiezers bleven de coalitie van CDU en FDP trouw. “Dat geeft stabiliteit en rust” meende een handelaar. In Parijs noteerde de CAC-40 bijna 17 punt hoger op 1991. Alleen Londen was licht in mineur. Ook het pond sterling stond vanmorgen onder druk. De Britse munt noteerde in Amsterdam 2,5159 gulden tegenover een slotkoers van 2,5340 aan het einde van de vorige week. Handelaren vrezen dat de Britse schatkist moet opdraaien voor de kosten wanneer besloten wordt tot het massaal slachten van runderen.

De dollar opende vandaag iets lager op de Europese valutamarkten. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt 1,6507 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6530 gulden voor het weekeinde.

In het Verre Oosten viel de verkiezingsoverwinning van de Taiwanese president Lee Teng-hui in goede aarde. In de Taiwanese hoofdstad Taipeh eindigde de toonaangevende aandelenindex 0,02 procent hoger op 5067,51. De index van belangrijkste fondsen op de beurs van Hongkong sloot 85,03 punten hoger op 11.111,76. TOKIO De beurs van Tokio is vanmorgen aanzienlijk hoger gesloten. Vooruitlopend op een oplossing van het slepende begrotingsconflict tussen de oppositiepartij Shinshinto en de regering sloot het Nikkei-gemiddelde 214,52 punten hoger op 20.915,44.