'Alles op dezelfde plek in m'n tas'

Wat al weer een paar jaar mijn bijgeloof is, begon ooit als een geheugensteuntje. Het overkwam me namelijk nogal eens dat ik bij het inpakken van mijn tas iets vergat. Stond ik mezelf om te kleden voor een wedstrijd, zaten mijn kousen niet in de tas. Of was ik mijn onderbroek vergeten. Moest ik in mijn boxershorts spelen, want zo'n onderbroek draag ik in het dagelijks leven. Maar bij het sporten vind ik dat niks, draag ik altijd een gewone.

Maar goed, toen ben ik mezelf aan gaan leren om mijn tas altijd op dezelfde wijze in te pakken. Eerst de schoenen, rechts in de tas. Dan de handdoek, links van de schoenen. Op de handdoek de sokken, op de sokken een T-shirt en daar weer bovenop m'n onderbroek. Als we uit spelen, stop ik nog een zakje met boterhammen en wat drinken in de tas. Voor onderweg. Vroeger, toen ik nog promotieklasse speelde, moest ik ook m'n shirt, broek en trainingspak inpakken. Sinds ik in de eredivisie speel, zorgt de club dat dat allemaal klaar ligt in de kleedkamer. Sinds ik mijn tas zo inpak, ben ik nooit meer wat vergeten.

Een jaar of drie geleden was ik echter wat aan de late kant voor een wedstrijd. Smeet ik alles in die tas. Niets vergeten, maar die wedstrijd speelde ik zó slecht. 'Komt omdat je alles in die tas gekwakt hebt', wist ik al voordat de wedstrijd was afgelopen. Sindsdien zorg ik dat ik de tijd heb om mijn tas in te pakken, zodat alles z'n juiste plek kan krijgen.

Na een wedstrijd maakt het me niet uit hoe mijn spullen de tas in gaan. Dan dump ik alles er gewoon in. Je wilt dan ook nog maar één ding: naar de kantine voor een lekker koud pilsje.

    • Paul de Lange