Villa wordt tijdelijk museum

ROTTERDAM, 23 MAART. De villa tegenover Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wordt deze zomer tijdelijk een museum. Het pand, waar burgemeester Peper en Neelie Kroes een blinde voorliefde voor hadden, is sinds anderhalf jaar eigendom van J. van Caldenborgh, directeur van Caldic Chemie.

Peper wilde dat de gemeente het pand zou aankopen als ambtswoning, maar dat ging gezien de hoge kosten niet door. Het monument aan het Museumpark zou 1,3 miljoen gulden kosten.

Van Caldenborgh is ook de nieuwe eigenaar van Het Laatste Avondmaal van Han van Meegeren, dat nu in de Kunsthal is te zien. De Kunsthal kocht dat schilderij van de Vermeer-vervalser tijdens een veiling in Parijs, zodat het niet zou ontbreken op de overzichtstentoonstelling met het werk van Van Meegeren. Kort na aankoop werd bekend dat de Kunsthal het schilderij al weer had doorverkocht aan een privéverzamelaar.

Tijdens Manifesta, een nieuw tweejaarlijks kunstevenement, stelt Van Caldenborgh de eerste en tweede verdieping van zijn villa beschikbaar aan jonge kunstenaars. Die zullen een tentoonstelling inrichten over familie en huiselijkheid. Op de benedenverdieping bevindt zich een afgesloten appartement. (ANP)