Verbod op dragen gevaarlijke wapens in Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 23 MAART. De Zuidafrikaanse regering heeft gisteren een verbod uitgevaardigd op het dragen van gevaarlijke wapens in het openbaar. De maatregel kwam nadat donderdag een nieuw bloedbad in de provincie KwaZulu/Natal had plaatsgehad. Daar werden bij een dorpje in de buurt van de stad Donnybrook elf mensen, onder wie een baby, vermoord. Volgens de politie lag aan de aanval een politiek motief ten grondslag. “Al degenen die zijn vermoord, waren aanhangers van het Afrikaans Nationaal Congres”, aldus een functionaris van de politie die anoniem wilde blijven.

In de provincie KwaZulu/Natal is al sinds het midden van de jaren tachtig sprake van politiek geweld tussen aanhangers van het Afrikaans Nationaal Congres en van de Zoeloebeweging Inkatha. Het is onduidelijk hoe lang het verbod op het dragen van wapens, dat ook van toepassing zou zijn op de traditionale wapens van de Zoeloes, van kracht zal zijn. Vorige maand al zei de Zuidafrikaanse president, Mandela, dat hij een einde wilde maken aan het dragen van 'culturele wapens'. Inkatha-leider Buthelezi tekende daar toen onmiddellijk protest tegen aan. (Reuter)