President Soedan wint verkiezingen

KHARTOUM, 23 MAART. De huidige president van Soedan, Omar Hassan al-Bashir, heeft de eerder deze maand gehouden presidentsverkiezingen gewonnen. Dat heeft de voorzitter van de nationale kiescomissie gisteren bekendgemaakt. Volgens de voorzitter kreeg Bashir 75,7 procent van de stemmen. Ongeveer 72 procent van de 8,1 miljoen ingeschreven kiezers zou de gang naar de stembus hebben gemaakt. Bij de verkiezingen voor een nieuw parlement ging het grootste gedeelte van de zetels naar moslim-fundamentalistische kandidaten.

Politieke waarnemers in Khartoum zien de verkiezingen als een poging van het moslim-fundamentalistische bewind om internationaal aan legitimiteit te winnen. De Soedanese regering wordt er, onder andere door de Verenigde Naties, van verdacht betrokken te zijn bij de moordaanslag op de Egyptische president, Mubarak, vorig jaar juni in de Ethiopische hoofdstad, Addis Abeba. De voornaamste Soedanese oppositiepartijen besloten overigens tot een boycot van de verkiezingen omdat ze niet vrij campagne konden voeren. (Reuter)