Politie Spanje pakt ontsnapte kaper Achille Lauro op

ROME, 23 MAART. De Spaanse politie heeft gisteren een Palestijnse terrorist gearresteerd die eind vorige maand een verlof had gebruikt om te ontkomen aan een celstraf in Italië. Een telefoontje naar zijn Italiaanse vriendin is hem noodlottig geworden.

De arrestatie werd openbaar gemaakt door het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De terrorist, Magied al-Molqi, was tot dertig jaar veroordeeld wegens zijn rol in de kaping van het cruiseschip Achille Lauro in 1985 en de moord op een bejaarde Amerikaanse passagier, Leon Klinghofer.

De Palestijn is aangehouden in de Zuidspaanse kustplaats Estepona. De Italiaanse politie had vastgesteld dat hij in Zuid-Spanje was nadat Molqi vanuit Sevilla had gebeld naar zijn vriendin in Prato, bij Florence, om te vertellen dat hij veilig was weggekomen. Molqi vertelde in dat telefoontje dat hij nog in Italië was. Molqi was ongewapend bij zijn arrestatie en had een vals Italiaans paspoort bij zich.

Dat Molqi min of meer kon weglopen uit een Italiaanse gevangenis, heeft tot woedende Amerikaanse reacties geleid. Italië had aanvankelijk nauwelijks ruchtbaarheid gegeven aan de ontsnapping. Minister van Buitenlandse Zaken Susanna Agnelli's verweer luidde dat in Italië verlof wegens goed gedrag nu eenmaal mogelijk is. Op last van het ministerie van Justitie is daarna een onderzoek begonnen naar de rechter die het verlof heeft verleend en naar de mensen die Molqi waarschijnlijk hebben geholpen bij zijn ontsnapping. Twee andere deelnemers aan de kaping van de Achille Laura zijn op soortgelijke wijze ontsnapt uit een Italiaanse gevangenis.