Pijnlijk verlies voor slap Vitesse

ROTTERDAM, 23 MAART. Vitesse had na de opmars van de afgelopen weken de derde plaats in de eredivisie in zicht. Feyenoord stond - met één duel meer gespeeld - maar twee punten voor op de ploeg uit Arnhem. Vitesse-voorzitter Karel Aalbers onderhandelde al optimistisch over de tv-rechten van het UEFA-Cuptoernooi van volgend seizoen. De 3-0 nederlaag op eigen veld tegen degradatiekandidaat Go Ahead Eagles was gisteravond dan ook een enorme domper.

Vitesse begon veel te slap aan de wedstrijd en stond door treffers van Sergej Clestsjenko en Marco Heering al na elf minuten met 2-0 achter. Verdediger Raymond Atteveld had zich mateloos geërgerd aan de instelling van een aantal ploeggenoten. “Ik begrijp er niets van. Zoals wij die doelpunten tegenkregen, zie je zelfs niet bij de amateurs. Elke boerenlul kan toch hard werken.”

Frans Thijssen, interim-trainer van Vitesse, drukte zich genuanceerder uit. “Het heeft geen zin om nu meteen spelers te beschuldigen. Dat doen we morgen intern wel.” Thijssen voelde zich machteloos langs de zijlijn. “De hele week heb ik geprobeerd de ploeg te waarschuwen voor Go Ahead. Dan schrik je wel als je ziet dat er spelers van ons zo mogen doorlopen.” Toen Thijssen het in november van de ontslagen Ronald Spelbos overnam, stond Vitesse op de elfde plaats. Na overwinningen op onder meer Ajax en Sparta bezet de ploeg de vierde plaats. De nederlaag van gisteren was de eerste sinds 17 december toen Feyenoord in Arnhem won.

Go Ahead Eagles kon in de strijd tegen degradatie de drie punten goed gebruiken. De ploeg van trainer Ab Fafié staat nu veertiende met zeven punten voorsprong op hekkensluiter Volendam en vijf op FC Utrecht. Go Ahead speelde het spel slim. Na de snelle 2-0 liet Go Ahead de thuisploeg komen en bleef het team uit Deventer op een uitval loeren. Die tactiek leverde drie minuten voor tijd opnieuw succes op toen Heering koelbloedig afrondde en de eindstand op 3-0 bepaalde. In de afgelopen twee seizoenen had Vitesse in eigen stadion met 5-0 gewonnen van Go Ahead.

De ontluisterende nederlaag verpestte de rentree van Rob Alflen. De verdediger, vervanger van de geschorste captain Theo Bos, speelde tweeëneenhalf jaar geleden met Ajax zijn laatste wedstrijd en werd daarna met ernstige rugklachten afgekeurd voor het betaalde voetbal. Bij wijze van proef mag hij het nu weer proberen van de verzekeringsmaatschappij. Hij verkoos Vitesse boven zijn oude club FC Utrecht.

Alflen had gisteravond een onwennige start. Bij het tweede doelpunt maakte hij een dekkingsfout. Later kwam hij beter in de wedstrijd en was hij een van de beteren bij Vitesse. Hij schoot verscheidene keren van afstand en raakte in de slotfase de paal. Alflen maakte de negentig minuten vol en had na afloop geen last van zijn rug.