'Frankrijk moet term drugsstaat afwijzen'

DEN HAAG, 23 MAART. Minister-president Kok vindt dat de Franse regering afstand moet nemen van de kwalificatie dat Nederland een 'drugsstaat' is. Deze term staat in een afgelopen donderdag gepubliceerd advies aan de Franse regering dat is opgesteld door senator Masson. Daarin wordt gezegd dat “Europa zich niet de luxe kan veroorloven een narco-staat op zijn grondgebied te dulden”. Hiermee doelt Masson op Nederland.

Op zijn persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad zei Kok gisteravond: “Het minste dat ik verwacht is dat de Franse regering zegt dat deze kwalificaties komen voor rekening van de opsteller van het rapport”. Naar verwachting zal de Franse regering aanstaande dinsdag met een reactie komen. In het rapport van Masson wordt gesteld dat Nederland moet voldoen aan de verplichtingen die staan in het Verdrag van Schengen en daarom de handel, het bezit en de export van alle drugs dient aan te pakken.

De Nijmeegse burgemeester mr. E.M. d'Hondt, voorzitter van het Korspbeheerdersberaad, zegt vandaag in het Algemeen Dagblad dat de politie de verlaagde maximum hoeveeldheid soft drugs (5 gram) die een klant per keer in een koffieshop mag kopen, niet zal controleren. “De norm kan en zal niet worden gehandhaafd omdat deze niet te handhaven is”, aldus d'Hondt.