Fide: match in Bagdad, Teheran én Jeruzalem

MOSKOU, 23 MAART. De internationale schaakfederatie overweegt het volgende wereldkampioenschap, na dat van komende zomer in Bagdad, te organiseren in Teheran. Dat zegt de voorzitter van de FIDE, Kirsan Iljoemzjinov, vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

“Het schaken is ontstaan in de Arabische wereld. Maar een groot toernooi is er nog nooit gespeeld. We hebben dus iets in te halen”, aldus Iljoemzjinov. “Ik heb gesproken met de Iraanse leiders en die houden eveneens erg van schaken. Zij hebben gezegd ook eens gastheer van een belangrijke wedstrijd te willen zijn. Ik sluit helemaal niet uit dat in Teheran het volgende wereldkampioenschap wordt gehouden.”

Iljoemzjinov, die afgelopen november tot voorzitter van de schaakbond werd gekozen, zorgde eerder deze maand voor opschudding door aan te kondigen dat de tweekamp Karpov-Kamsky vanaf 1 juni in Bagdad zal worden gespeeld. Tegen het Irak van Saddam Hussein gelden economische sancties van de Verenigde Naties, maar volgens Iljoemzjinov valt denksport daar niet onder.

Niet bekend