Feyenoord verguld met Rapid Wien

ROTTERDAM, 23 MAART. Feyenoord heeft opgelucht gereageerd op de koppeling aan Rapid Wien in de halve finale van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars. De loting in Lausanne koppelde gisteren de sterker geachte tegenstanders Deportivo la Coruña en Paris Saint-Germain aan elkaar. “Een gunstige loting”, zei trainer Arie Haan. “Het Oostenrijkse niveau is minder hoog dan het Spaanse of Franse. Maar dat wil niet zeggen dat we het makkelijk krijgen.”

Haan weet weinig over Rapid Wien, dat in Europees verband nooit eerder tegen Feyenoord speelde. Voor de eerste wedstrijd, op 4 april in Rotterdam, wil de coach zoveel mogelijk informatie inwinnen over de koploper uit de Oostenrijkse competitie. Morgen volgt een van Haans assistenten de thuiswedstrijd van Rapid tegen hekkensluiter Vorwärts Steyr in het eigen Gerhard Hanappi-stadion. Voor het thuisduel tegen Feyenoord wijkt Rapid op 18 april uit naar het grote en moderne Ernst Happel-stadion, de plaats waar Ajax vorig jaar de Europa Cup voor landskampioenen veroverde.

Haan was vorig jaar bij toeval getuige van een competitiewedstrijd van de komende tegenstander. “De jonge ploeg maakte toen best een aardige indruk. Ze zijn tot goed voetbal in staat, maar als het moet, kunnen ze ook flink beuken. Ik denk dat deze tegenstander ons wel ligt.”

Vrijwel alle spelers deelden de positieve mening van Haan. “Rapid is absoluut de minst sterke tegenstander die we konden treffen, ook al hebben ze dan de laatste vier gehaald”, zei rechtsbuiten Gaston Taument. “Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar de club spreekt me eigenlijk niet zo aan. Daarin schuilt waarschijnlijk ook het grootste gevaar voor ons. Onbekend wil nog niet ongevaarlijk betekenen. Ik hoor iedereen in Rotterdam al over de finale in Brussel praten. Maar we zullen toch echt eerst van Rapid moeten winnen.”

Ook Ronald Koeman refereerde voorzichtig aan de eindstrijd op 8 mei in België. “We hebben nu een goede kans om de finale te halen”, stelde hij. “Zeker tegen Paris Saint Germain, maar ook tegen La Coruña had ik iets minder perspectief gezien.”

Koeman speelde met PSV in het succesvolle seizoen 1987-'88 in de tweede ronde van het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen tegen Rapid Wien. In Wenen won de latere kampioen met 2-1 door doelpunten van Van Aerle en Gillhaus, thuis zegevierde de ploeg van trainer Guus Hiddink met 2-0 door goals van Lerby en Gillhaus.

Van de toenmalige selectie is alleen doelman Michael Konsell nog over. De routinier was ook elf jaar geleden al van de partij toen Rapid in de Kuip de finale van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars met 3-1 verloor van het Engelse Everton. Rapid behaalde in de jaren veertig en vijftig de grootste successen in de Oostenrijkse competitie.

In de beginjaren negentig ontsnapte Rapid Wien ternauwernood aan een faillissement. Twee jaar geleden besloot de clubleiding van de 29-voudige landskampioen tot een grondige sanering. Op sportief vlak voerde trainer Ernst Dokupil een drastische verjonging door. Dat bleek succesvol. Vorig jaar veroverde de ploeg voor de veertiende keer in de clubhistorie de Oostenrijkse beker.

Ook dit seizoen verloopt voorlopig naar wens. Rapid is na 22 wedstrijden koploper met drie punten voorsprong op Sturm Graz. De nummer twee heeft nog één inhaalwedstrijd op het programma heeft staan. Spits Stumpf is met dertien treffers topscorer van de Oostenrijkse competitie. Hij is één van de zes internationals van de club. Ook Konsell, Stöger, Kuhbauwer, Schuttel en Hatz zijn vaste keus bij de nationale selectie.

In het Europa-Cuptoernooi rekende Rapid Wien dit seizoen achtereenvolgens af met het Roemeense Petrolul Ploiesti (3-1 en 0-0), het Portugese Sporting Lissabon (0-2 en 4-0 na verlenging) en het Russische Dinamo Moskou (1-0 en 3-0). In de thuiswedstrijd tegen Dinamo kreeg de Bulgaar Jovanovic donderdag een rode kaart. De verdediger mist daarom het duel in Rotterdam.