Deel personeel ex-Fokker in dienst IBM

AMSTERDAM, 23 MAART. De 201 medewerkers van de voormalige automatiseringsafdeling van Fokker zijn in dienst getreden van Fair Information Service, een gezamenlijke onderneming van IBM Nederland en automatiseringsgroep Roccade.

De oprichting van het samenwerkingsverband was een maand geleden aangekondigd tijdens de surseance-periode van Fokker. Doel was een deel van de werkgelegenheid te redden en gebruik te maken van de bij Fokker aanwezige automatiseringskennis. De nu draaiende Fair staat onder leiding van IBM-er H. Duijn en Roccade-manager K. Bron.

Er werkten ongeveer 240 mensen op de automatiseringsafdeling van Fokker. Enkele tientallen personen zijn niet overgestapt. “Ze zijn met de vut gegaan of hebben ergens anders een baan gevonden”, aldus een woordvoerder van IBM.

Niet bekend

De anderen worden ingezet bij projecten van IBM en Roccade. Die kunnen de werknemers goed gebruiken. Op de arbeidsmarkt bestaat momenteel een groot tekort aan automatiseerders.

Intussen dreigt een tegenvaller voor de overige werkloze Fokker-werknemers. Het Europees Sociaal Fonds heeft 5,2 miljoen gulden uitgetrokken voor sollicitatiecursussen. Voorwaarde voor deze subsidie is dat de cursus binnen zes weken na het faillissement is afgerond. Volgens een woordvoerder van de Arbeidsvoorziening is het niet mogelijk iedereen in zo korte tijd een cursus aan te bieden, waardoor niet van het volledige bedrag aan Europese subsidie kan worden geprofiteerd.

Vorige week vrijdag kregen 5664 mensen ontslag bij Fokker. Het was het grootste massaontslag uit de geschiedenis van de Arbeidsvoorziening. De afgelopen week heeft het merendeel van het ontslagen Fokker-personeel zich laten inschrijven bij jobcentra die Arbeidsvoorziening speciaal voor hen heeft opgezet. Dertien mensen van Fokker helpen Arbeidsvoorziening met het ontslagen personeel van de vliegtuigbouwer, van wie een aantal alleen herplaatsbaar is in hele specifieke functies. Uitzendbureaus als Start en Randstad assisteren met het vinden van banen. Niettemin bestaat de indruk dat binnen enkele maanden al meer dan vijftig procent van de Fokker-werkzoekenden een nieuwe baan zal hebben. Alleen wanneer werkgevers nadrukkelijk stellen dat zij ex-Fokker-personeel willen hebben krijgen deze werkzoekenden voorrang.