CARAIBISCH DINER

Het thema van de Boekenweek is het Caraïbisch gebied. Goed voorbeeld doet volgen, vandaag het voorgerecht voor een swingend diner: gemarineerde scampi.

Voor vier personen: 400 gram scampi- of gambastaarten 2 sjalotjes 1-2 teentjes knoflook 6 eetlepels olie 1 citroen 1-2 theelepels sambal of 1 fijngesneden Spaanse peper zout, peper eventueel 25 gram veldsla en blokjes papaja Laat de garnalen ontdooien. Pel en snipper de sjalotjes, pers de knoflook uit boven een kom. Maak een marinade van de olie, een eetlepel citroensap, de sjalotsnippers, de knoflook en sambal of Spaanse peper. Schep de scampi hierdoor en laat ze minstens 1 uur marineren. Schep nu en dan om. In de zomer kan het gerecht op de barbecue bereid worden, nu nog in de koekenpan: roerbak de scampistaarten met de marinade tot ze na circa 3 minuten roze en gaar zijn. Strooi er zout en peper over. Leg als garnering desgewenst wat veldsla en papaja op borden. Pel de visjes aan tafel en zet bij elk bord een kommetje water met een partje citroen erin. Geef stokbrood en boter erbij. Als variatie kunt u tijdens het bakken 2 eetlepels rum over de scampi schenken.

    • Annelène van Eijndhoven