Bezoek Chinese minister aan VS gaat niet door

WASHINGTON/TAIPEI, 23 MAART. De Amerikaanse minister van Defensie, Perry, heeft een voor volgende maand afgesproken bezoek van zijn Chinese ambtgenoot, Generaal Chi Haotian, aan Washington geannuleerd wegens het Chinese militaire machtsvertoon bij Taiwan.

Dat heeft Perry gisteren laten weten.

In Taiwan zijn vanmorgen intussen de stembureaus opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Naar het zich laat aanzien wordt de opkomst hoog. Grootste kanshebber is de huidige president, Lee Teng-hui, wiens populariteit in Taiwan door het Chinese machtsvertoon alleen maar is toegenomen. Lee heeft de woede van Peking opgewekt door zijn pogingen Taiwan uit zijn internationale politieke isolement te halen. De Chinese autoriteiten beschouwen Taiwan als een opstandige provincie.

In Perry's verklaring werd Taiwan niet met name genoemd. Perry schreef dat “een officieel bezoek in het huidige klimaat niet toepasselijk zou zijn”. Chinese regeringsfunctionarissen zeiden gisteren dat Peking het bezoek van Generaal Chi Haotian heeft afgezegd en niet Washington. “Het is een typisch geval van: ik heb jou ontslagen, nee ik neem zelf ontslag”, aldus een Amerikaanse functionaris die onderstreepte dat het initiatief van Washington was uitgegaan.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Christopher, is het voor 21 april april geplande overleg in Den Haag tussen de minister en zijn Chinese ambtgenoot, Qian Qichen, nog steeds niet van de baan. Volgens de woordvoerder “heeft het Chinese optreden het wel een beetje moeilijker gemaakt om hen tegemoet te treden”.

Een Amerikaanse gevechtsgroep onder leiding van het vliegdekschip Nimitz is gisteren in de Zuidchinese Zee bij de kust van Vietnam aangekomen, aldus een woordvoerder van het Pentagon gisteren. Naar verwachting zal de groep zich vandaag of morgen bij de al bij Taiwan aanwezige gevechtsgroep (onder leiding van het vliegdekschip Independence) voegen. De woordvoerder wilde niet aangeven of de gevechtsgroepen door de Straat van Taiwan gaan varen. Peking heeft Washigton enkele keren laten weten daar aanstoot aan te zullen nemen.

Het Taiwanese ministerie van Defensie heeft gisteren bekendgemaakt dat het geen voorbereidingen heeft waargenomen voor nieuwe Chinese militaire oefeningen. Volgens het ministerie heeft het slechte weer in het gebied van de laatste dagen ervoor gezorgd dat de Chinese militaire oefeningen niet die omvang hebben gekregen die oorspronkelijk was voorzien. De Taiwanese autoriteiten gaan ervan uit dat, zodra het weer beter wordt, het Chinese Volksbevrijdingsleger landingen met amfibische voertuigen gaat uitvoeren bij het eiland Pingtan, dat vlak bij de Taiwanese eilandjes Matsu en Tung Chu ligt. Door het slechte weer zouden de Chinese marine, landmacht en luchtmacht niet alle drie gezamenlijk hebben kunnen oefenen. (AP, AFP, Reuter)