Top bedrijf Rutte aangehouden

HAARLEM, 22 MAART. De top van het afvalverwerkingsbedrijf Rutte Recycling in Halfweg is aangehouden wegens milieudelicten en valsheid in geschrifte. Dat heeft persofficier van justitie C. Hemmes-Boender in Haarlem donderdag meegedeeld.

Op 12 maart werd al een directielid aangehouden. De tweede directeur werd dinsdag gearresteerd. Justitie beschuldigt de twee ook van oplichting en lidmaatschap van een criminele organisatie die zich bezighield met het storten van vervuilde grond.

Rutte Recyling wordt ervan verdacht gedurende een aantal jaren vervuild slib te hebben vervoerd en dat illegaal te hebben gestort op diverse plaatsen, aldus de persofficier.

Vorige maand verschenen berichten in de pers dat het bedrijf jarenlang steekpenningen zou hebben betaald aan ambtenaren van de provincie Noord-Holland. Dit naar aanleiding van het rapport van de commissie van Traa naar opsporingsmethoden van de politie. De beschrijving van een zaak met een familiebedrijf in het rapport zou slaan op Rutte Reclycing. De aanhouding van de Rutte-top heeft niets te maken met het betalen van steekpenningen, aldus persofficier Hemmes-Boender.

Het familiebedrijf Rutte is in dertig jaar tijd uitgegroeid tot een monopolist die de hele afvalketen van rioolslib beheerste. Justitie had het bedrijf in Halfweg, vlakbij Amsterdam, al geruime tijd op de korrel. Vorig jaar januari deed justitie invallen bij Rutte Recycling in Halfweg, Amersfoort en Brunssum en in twee woningen van de twee directeuren in Zaandam en Hoofddorp.

In 1994 kreeg Rutte 36 keer controleurs van justitie over de vloer, en in 1995 gebeurde dat 25 keer, wat leidde tot het strafrechtelijk onderzoek. Het openbaar ministerie verdenkt het bedrijf al geruime tijd van overtreding van de milieuwetten en van valsheid in geschrifte. (ANP)