Slager McDuffy weet wel wie er achter de rundvlees hetze zit

LONDEN, 22 MAART.Slager Donald McDuffy weet wel wie erachter 'die hetze' tegen het Britse rundvlees zitten. In zijn smetteloze zaak in East-Sheen aan de rand van Londen somt hij de schuldigen één voor één op alsof hij ze op zijn hakblok zou willen leggen. Een steriel wit kapje danst verontwaardigd op zijn kalend hoofd.

“Het is een vegetarisch complot”, zegt McDuffy. “Het is een campagne van vleeshaters en dierenbeschermers om de consumenten schrik aan te jagen. Ze maken de handel kapot”.

Zijn vader was slager en zelf zit McDuffy ook alweer 23 jaar in het vak. In die tijd heeft hij al veel van zijn collega's de deuren zien sluiten. “Tegen de opkomst van de supermarkten kon ik nog opboksen”, zegt hij zuchtend. “Maar tegen die griezelverhalen, dan weer over hormonen, dan weer over mond- en klauwzeer, nu weer over de gekke-koeienziekte, leg ik het af”.

Met een machteloos gebaar wijst hij naar de etalage die rijkelijk gevuld is. “Met mijn vlees is niks mis”, weet McDuffy. “Maar maak dat de klanten maar eens wijs”.

En zelfs als het eten van vlees toch niet helemaal zonder risico zou blijken, dan zijn die gevaren zó nietig. “Op elk voedsel is wel iets aan te merken. Als je de straat oversteekt, loop je ook risico”.

Maar anderhalve kilometer verderop zegt zijn collega John Travers dat McDuffy boter op zijn hoofd heeft. Hij is filiaalhouder van The Natural Meat Company, een keten van 'natuurslagers' die alleen maar scharrelbeesten slachten. Ook hij weet wie er verantwoordelijk is voor de paniek rond het rundvlees: “De intensieve fabrieksmatige veehouderij. De bio-industrie”. “Ze dachten dat ze god waren en dat ze de natuur ongestraft konden manipuleren”, zegt Travers. “De natuur slaat terug.”

Tijdens lunchtijd is het bij de hamburgerketen Burger King in Richmond even druk als anders. Maar de bedrijfsleider constateert wel een gewijzigde vraag. Veel klanten nemen hun toevlucht tot een Ocean Catch, een Chicken Royal of een Beanburger. Ze mijden de hamburger, de cheeseburger en het absoluut hoogtepunt van rundvleesgenot, de Whopper. Maar de bedrijfsleider voorspelt dat die terughoudendheid niet lang zal duren. “Mensen vergeten snel.” Ook wijst hij er op dat de 350 Burger King-zaken in Groot-Brittannië alleen maar het meest hoogwaardige rundvlees verwerken. “Onze klanten lopen geen enkel risico.”

In de nabijgelegen supermarkten van Tesco en Waitrose worden de schappen met rundvlees door de klanten angstvallig gemeden. De vakkenvullers staan er werkeloos bij. Eén van hen heeft de bedrijfsleider al gewaarschuwd. “Dat vlees raken we zelfs met korting niet meer kwijt”.

In café Angel & Crown staat vandaag 'British beef stew' op het menu. Een stamgast zit te smullen. Hij heeft niks gemerkt van de deining en maakt zich geen zorgen: “Eens gaan we allemaal”.