Koeman kan bij Feyenoord nog niet lachen

ROTTERDAM, 22 MAART. Ronald Koeman leek niet op een winnaar toen hij na de 1-0 zege op Borussia Mönchengladbach uit de catacomben van De Kuip stapte. “Lach nou eens, Ronald”, riep een supporter hem toe. “We zitten in de halve finale!” De verdediger, gisteren 33 jaar geworden, kon blijkbaar nog niet geloven dat zo'n kwaliteitsarm elftal als Feyenoord het zo ver had weten te schoppen.

Natuurlijk was Koeman blij. Ook voor hem staat als profvoetballer het resultaat voorop. Als het goed gaat, levert dat geld en glorie. Maar voor de gelouterde miljonair Koeman is dat niet meer genoeg. De verdediger maakt er dit seizoen geen geheim van dat het niveau van Feyenoord hem is tegengevallen en dat hij daardoor zelf te weinig aan voetballen toekomt. Daarom had hij ook na de luidbejubelde overwinning kritiek op het elftal. “Ik zou weleens een wedstrijd makkelijk willen uitspelen”, verzuchte hij.

En dat kan hij bij Feyenoord niet.

Wat betreft de resultaten valt er niets te klagen. Net als Koemans oude club Barcelona, heeft ook Feyenoord de halve finale van een Europees bekertoernooi bereikt.

Maar daar houdt de vergelijking op.

Er is een wereld van verschil tussen beide ploegen. Barcelona speelt avontuurlijk en technisch hoogstaand voetbal en Feyenoord heeft daar bijna niets van. In Rotterdam-Zuid zijn kracht en werklust de pijlers van het succes. Het moet gezegd, daarmee komt men een eind.

Feyenoord is een cupfighter pur sang. Het nationale bekertoernooi heeft de club in de afgelopen vijf jaar liefst vier keer als winnaar afgesloten en nu is ook in een internationaal toernooi de laatste vier weer eens bereikt.

Desondanks is de omschakeling voor Koeman moeilijk te accepte ren. Wie gisteravond Feyenoord-Borussia heeft gezien, kan zijn teleurstelling begrijpen. Het werd een wedstrijd die een Europese kwartfinale onwaardig was. Overigens stak Koeman zelf met zijn spel ook niet boven de grauwe middelmaat uit.

Feyenoord-trainer Arie Haan had voor de wedstrijd Duitse voetballers schijtluizen genoemd. Hij wist dat Borussia niet aanvallend zou spelen en op openingen in de Rotterdamse defensie zou loeren.

Zijn inschatting bleek aardig te kloppen. Maar Haan, die het grootste deel van zijn loopbaan als trainer in de Duitse Bundesliga werkte, liet Feyenoord niet anders spelen.

Met de wetenschap dat na de 2-2 in Dusseldorf een 0-0 gelijkspel genoeg zou zijn, hield ook de thuisclub bijna constant acht spelers achterin. De defensieve instelling was af en toe genant om te zien.

“Het was een kwestie van overleven. De basis was al in de eerste wedstrijd gelegd”, legde Haan uit.

De trainer had lak aan wat anderen van zijn tactiek en opstelling vonden. Want de winnaar heeft altijd gelijk. En Haan was na afloop de zelfverzekerde winnaar. “Lekker een rondje erbij”, begroette hij het bereiken van de halve finale.

Haan had het geluk dat zijn collega Krauss de enige speler van Borussia met voetbalverstand, Effenberg, als vervanger van de geblesseerde topschutter Dahlin in de punt van de aanval had geposteerd.

Daardoor misten de bezoekers iemand op het middenveld die het spel kon verdelen. Borussia kwam niet verder dan fantasieloze lange passes op Effenberg. Maar de gelegenheidsaanvaller werd keurig aan banden gelegd door Schuiteman.

De voorstopper van Feyenoord, opgegroeid in het Duitse voetbal bij Bayer Leverkusen, wist zich goed te beheersen toen hij van zijn gefrusteerde opponent een klap op zijn oog kreeg. “Onze overwinning was zijn grote straf”, zei Schuiteman.

Het was Trustfull die vlak voor tijd via het scheenbeen van ploegge noot Van Bronckhorst de beslissende 1-0 inschoot. Net als Koeman leek de middenvelder na afloop niet op een winnaar. Hij was als eerste Feyenoorder omgekleed, weigerde elk commentaar en vluchtte De Kuip uit. Hij was teleurgesteld dat hij de wedstrijd op de bank had moeten beginnen. Haan verklaarde desgevraagd dat Trustfull niet helemaal fit is, maar dat was door de voetballer zelf als onzin bestempeld.

Trustfull kwam een kwartier voor tijd in het veld voor Taument.

Die wissel kwam Haan op een fluitconcert van het legioen te staan. In tegenstelling tot Larsson en Vos wist Taument als enige aanvaller nog gevaar te stichten in de Duitse verdediging. Haan vond echter dat de international opgebrand was.

Taument begreep er niets van en verdween hoofdschuddend naar de kleedkamer. Hij werd vlak erna gevolgd door Vos en Larsson. Haan realiseerde zich na afloop dat hij beter eerst de andere twee spitsen en dan pas Taument naar de kant had kunnen halen. “Dan hadden de mensen het wel geaccepteerd. Nu dachten ze: waarom wisselt hij Vos niet.”

De trainer kon het allemaal met een brede grijns vertellen. Ook over de toekomst van Koeman bij Feyenoord was Haan optimistisch. “Ik denk niet dat hij twijfelt.” De verdediger heeft nog geen beslissing ge nomen of hij zijn contract bij Feyenoord, dat nog één jaar doorloopt, wel zal uitdienen. Koeman praat binnenkort met Haan en voorzitter Van den Herik. Bij die gelegenheid zal de trainer hem verzekeren dat ook hij Feyenoord meer wil laten voetballen. En de voorzitter zal de vedette vertellen dat de club spelers zal kopen van het geld dat met het Europese succes is verdiend. Ze zullen Koeman gerust kunnen stellen.

    • Hans Klippus