Kamer wil overtollige landmijnen vernietigen

DEN HAAG, 22 MAART. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil vasthouden aan de motie Sipkes die bepaalt dat overtollige landmijnen (414.000) worden vernietigd. De Nederlandse regering wil 12.000 overtollige DM 31 anti-tankmijnen aan Canada verkopen. Met de opbrengst van de verkoop kunnen dan 48.000 DM 31 mijnen in Canada worden vernietigd.

CDA, PvdA en GroenLinks waren het gistermiddag tijdens een algemeen overleg niet met het voornemen van de regering eens. Het was voor Sipkes (GroenLinks) teveel 'dominee en koopman' tegelijk. Als signaal aan de wereld moest Nederland gewoon alle overtollige landmijnen vernietigen en niet proberen daar nog een slaatje uit te slaan.

Op een vraag hoe de regering er zeker van kan zijn dat de mijnen ook werkelijk vernietigd zullen worden en geen vakantiekrachten de andere kant op zouden kijken bij dat proces zoals onlangs bij de vernietiging van paspoorten waar ruim honderd exemplaren verdwenen, antwoordde minister Voorhoeve (Defensie) dat bij het Canadese bedrijf Bofors voor dit specialistische, moeilijke werk geen vakantiekrachten worden ingezet.

Volgende week beslist de Kamer plenair over de verkoop van overtollige mijnen aan Canada. Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) kondigde aan dat Nederland een algemeen exportverbod van anti-personeel mijnen gaat afkondigen. De politieke beslissing heeft het kabinet genomen maar het voornemen moet nog juridisch worden uitgewerkt. De laatste jaren worden er door Nederland al geen anti-personeelsmijnen geëxporteerd. Ook Defensie heeft onlangs besloten geen gebruik meer te maken van de 205.000 personeelsmijnen in haar bezit en deze te vernietigen.

Van Mierlo was het met de Kamer eens dat er te weinig voortgang wordt gemaakt met het uitbannen van anti-personeelsmijnen. “In de gehele wereld liggen er 110 miljoenen mijnen in de grond, daarnaast zijn er 100 miljoen op de markt. Ieder jaar komen er drie à vijf miljoen mijnen bij en worden er slechts 80.000 geruimd. Per week zijn er 500 slachtoffers in de wereld door het afgaan van mijnen.