Japanse banken leggen miljarden opzij voor crisis

TOKIO, 22 MAART. De banken in Japan leggen grote bedragen opzij voor het geval ze door de overheid worden verplicht bij te dragen aan de sanering van de zeven grote hypotheekbanken in het land. Sanwa Bank, een van de grote Japanse kredietinstellingen, liet weten 950 miljard yen (14,8 miljard gulden) te reserveren. Nog nooit heeft een Japanse bank zo'n hoog bedrag in haar stroppenpot gestopt.

De voorziening komt ten laste van de resultaten over het eind deze maand aflopende boekjaar 1995/96. Sanwa verklaarde vanmorgen dat zijn nettoresultaat dan ook zal uitmonden in een groot verlies. De bank noemde een bedrag van 260 miljard yen. Een andere bank, Industrial Bank of Japan, zet 850 miljard yen opzij voor onvoorziene stroppen. Long Term Credit bank voegt 650 miljard yen aan de stroppenpot toe.

De regering wil de zeven hypotheekbanken, de zogenoemde jusen, liquideren. Deze banken zijn in de problemen geraakt door een ongebreidelde kredietverlening in de jaren tachtig, toen de economie van Japan de hemel in leek te groeien. Begin jaren negentig spatte de op speculatie gebaseerde 'zeepbeleconomie' uiteen, met alle gevolgen vandien.

Het was de bedoeling dat de zeven banken met overheidsgeld zouden worden geliquideerd, maar dat leidde tot grote protesten omdat de belastingbetaler in Japan er te zwaar door zou worden belast.

De regering wil nu dat de commerciële banken in Japan hun bijdrage leveren, reden voor de banken om forse voorzieningen te treffen. De liquidatie van de jusen heeft er in ieder geval toe geleid dat Japan nog steeds geen begroting heeft voor het jaar 1995/96, dat op 1 april begint.

Minister van financiën Wataru Kubo zei vanmorgen dat de dalende grondprijzen een oplossing van de problemen rond de 'slechte' leningen bemoeilijken. Veel leningen van de jusen hadden grond als onderpand. De grondprijzen daalden vorig jaar met 4 procent. Het was de vijfde achtereenvolgende daling. In de grote steden is de grond sinds 1991 eenderde tot tweederde minder waard. (AP, AFP)