Irak verbergt mogelijk nog aantal raketten

NEW YORK, 22 MAART. Irak verbergt mogelijk nog 6 tot 16 ballistische raketten met chemische- of biologische-wapenkoppen op snelrijdende vrachtwagens. Dat heeft het hoofd van de Speciale Comissie van de Verenigde Naties die toeziet op de ontmanteling van de Iraakse massa-vernietigingswapens (UNSCOM), de Zweed Rolf Ekeus, in Washington gezegd tijdens een hoorzitting van een ondercommissie van de Amerikaanse Senaat. Irak zegt dat alle dergelijke raketten zijn vernietigd, maar heeft die uitspraak niet willen documenteren.

Volgens Ekeus hebben de raketten een bereik van ongeveer 600 kilometer en zijn ze vervaardigd met behulp van reserveonderdelen die de toenmalige Sovjet-Unie samen met Scud-raketten heeft geleverd voor de Iraakse invasie van Koeweit in 1990. Ekeus onderstreepte dat Irak “enorme nadruk legt op behoud van een nucleair-, chemisch- en biologisch-wapenpotentieel”. Bezorgdheid bij de VN over deze kwestie verklaart volgens hem ten dele de reeks recente conflicten met Irak, waarbij VN-inspecteurs onaangekondigde inspecties in en bij Bagdad wilden uitvoeren, maar door de Iraakse autoriteiten werden tegengehouden. (AFP, AP)