Huis VS wil strengere aanpak van immigratie

WASHINGTON, 22 MAART. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een wet aangenomen, die voorziet in een strengere aanpak van illegale immigratie. Dit gebeurde nadat eerst bepalingen die de legale immigratie zouden hebben beperkt, waren verworpen.

De wet die werd aangenomen met 333 tegen 87 stemmen, garandeert een versterking van de grenzen en een verhoging van het aantal agenten dat belast is met grenspatrouilles. Voor de komende vijf jaar zou dat neerkomen op 5.000 extra agenten. Staten krijgen voorts de mogelijkheid onderwijs te weigeren aan de kinderen van illegale immigranten.

De wet voorziet ook in zwaardere straffen voor mensensmokkel, versnelde uitzettingsprocedures en de opzet van een omstreden programma dat werkgevers het recht geeft te controleren of werknemers wel mogen werken. Het Huis verwierp eerder met 238 tegen 183 stemmen een plan om de legale immigratie in te perken, waarbij vooral het aantal toegelaten familieleden van genaturaliseerde Amerikanen aanzienlijk zou teruglopen. Deze maatregelen kwamen neer op een daling van 30 procent van de legale immigratie in het jaar 2002. De Senaat werkt nog aan een eigen immigratiewet. (Reuter, AP)