Hollywood zet Philips voet dwars

EINDHOVEN, 22 MAART. Hollywood dreigt roet te gooien in het eten van Philips. De Amerikaanse filmindustrie ligt dwars bij de introductie van de digitale videodisc (dvd), die de consument beter beeld en beter geluid moet gaan bieden. Philips koestert hooggespannen verwachtingen van de dvd, die de kwakkelende consumentenelektronica uit het slop zou kunnen halen.

Een snelle lancering van de videodisc in de VS en Europa is in gevaar door nieuwe eisen van de Amerikaanse filmindustrie. Een aantal grote filmstudio's wil dat de dvd-spelers in acht verschillende versies op de markt komen.

Nederlandse consumenten zouden dan op hun spelers geen in Amerika gekochte dvd's kunnen afspelen. Op die manier kan Hollywood vasthouden aan het beleid om films achtereenvolgens in verschillende continenten te lanceren.

(ANP)