Grote fusie sector farma in Frankrijk

PARIJS, 22 MAART. In de farmaceutische industrie staat opnieuw een grote fusie op stapel.

De Franse concerns Elf Aquitaine en Rhône-Poulenc praten over een samengaan van hun dochterbedrijven op dit terrein, respectievelijk Sanofi en Rhône-Poulenc Rorer.

Dat heeft het Franse zakenblad La Vie Francaise gemeld. Oliegigant Elf zei vanochtend in een reactie dat het bericht ongegrond is. Rhône-Poulenc wilde geen commentaar geven.

Volgens La Vie Francaise heeft Banque Nationale de Paris al contact opgenomen met de belangrijkste aandeelhouders van Rhône-Poulenc over de financiële afwikkeling van de transactie.

Een fusie zou een bedrijf opleveren met een jaaromzet van omstreeks 17 miljard gulden en 41.500 werknemers. Op de wereldranglijst van farmaciebedrijven komt de combinatie op de vijfde plaats met een aandeel van de geneesmiddelenmarkt van 3,4 procent.

Rhône-Poulenc Rorer, in 1990 ontstaan door de overneming van het Amerikaanse farmaciebedrijf Rorer door Rhône-Poulenc, behaalde over 1995 een omzet van 5,14 miljard dollar (8,5 miljard gulden).

Daarin is het enkele maanden geleden overgenomen Britse bedrijf Fisons nog niet opgenomen.

Sanofi kwam uit op ruim 23 miljard franc (7,5 miljard gulden). Het bedrijf is ook actief op het gebied van parfums en cosmetica, onder meer met het merk Yves Saint Laurent.

De omzet op farmaciegebied bedroeg vorig jaar 18,2 miljard franc (6 miljard gulden).

In de internationale farmaceutische industrie volgen de fusies elkaar in hoog tempo op. Eerder deze maand kondigden de Zwitserse concerns Ciba en Sandoz aan samen te gaan.

Dat wordt de grootste fusie die ooit heeft plaatsgevonden. De Zwitsers krijgen een marktaandeel van 4,4 procent en bezetten daarmee de tweede plaats achter het Britse Glaxo Wellcome met 4,7 procent. (ANP)