Griekenland en Albanië sluiten vriendschapsverdrag

TIRANA, 22 MAART. Na jaren van ruzies en confrontaties hebben Griekenland en Albanië gisteren een vriendschapsverdrag gesloten. In aanwezigheid van de presidenten van beide landen zetten gisteren in Tirana de ministers van Buitenlandse Zaken, Pangalos en Serreqi, hun handtekening onder een verdrag waarin wordt afgesproken dat de twee regeringen alle nog bestaande problemen zullen oplossen.

“Misverstanden en ruzies zijn een erfenis die we beiden bereid zijn achter ons te laten”, aldus de Albanese president, Sali Berisha, tijdens de plechtigheid.

Albanië en Griekenland hebben de afgelopen jaren langdurig geruzied over problemen als de behandeling van de Griekse minderheid in Albanië en die van de Albanese zwartwerkers in Griekenland.

Berisha zei gisteren dat de Grieken hebben beloofd het verblijf van de zwartwerkers te zullen legaliseren. De in Griekenland werkende Albanezen, een kwart miljoen volgens Athene en een half miljoen volgens Tirana, sturen per jaar driehonderd miljoen dollar naar huis. De Albanese economie is in hoge mate afhankelijk van dat geld.

Griekenland heeft ook beloofd Albanië te helpen bij de ontwikkeling van nauwere banden met de Europese Unie en bij de pogingen de Albanese economie te moderniseren.

In ruil heeft Albanië zich bereid verklaard drie scholen te openen voor de Griekse minderheid in het zuiden van Albanië, die volgens Athene 300.000 zielen telt en volgens Tirana 60.000. Ook is Albanië bereid zijn grens met Griekenland beter te beveiligen, om te voorkomen dat het aantal zwartwerkers in Griekenland nog verder toeneemt.

Albanië heeft in december als een gebaar van goede wil de visumplicht voor Grieken al afgeschaft. Het probleem een visum voor Albanië te bemachtigen was tot dan toe een belangrijk obstakel voor de ontwikkeling van de wederzijdse handel en de groei van Griekse investeringen in Albanië. Griekenland is na Italië de belangrijkste handelspartner van Albanië. (Reuter, AP)