General Motors weer aan de slag na lange staking

NEW YORK, 22 MAART. Aan de staking bij General Motors (GM) is een einde gekomen. Als de leden van de vakbond United Auto Workers (UAW) het gisteren bereikte akkoord goedkeuren gaan ze vandaag weer aan het werk.

Over de inhoud van de overeenkomst zijn nog geen details bekendgemaakt. Het bereiken van een akkoord werd gisteren bekend na een marathonzitting van vijftig uur. Vorige week vrijdag hadden GM en de UAW al afgesproken niet meer met de pers te spreken. Ook gisteren hielden de partijen daar aan vast omdat de bond het akkoord eerst ter goedkeuring voorlegt aan zijn leden.

Het conflict, dat zeventien dagen heeft geduurd, ging over het uitbesteden van werk aan niet-georganiseerde fabrieken, het zogeheten outsourcing. GM, dat veel van de onderdelenproduktie in eigen huis doet, vindt dat het veel te hoge kosten heeft in vergelijking met concurrenten en zegt dat zijn marktpositie op den duur wordt bedreigd als deze situatie voortduurt. GM leek van het huidige conflict een principekwestie te willen maken.

De bond wil vasthouden aan gegarandeerde afname door GM en staat niet toe dat GM elders onderdelen koopt. GM wilde remonderdelen bij een Duitse vestiging van Robert Bosch in South-Carolina bestellen en dat was de directe reden voor werknemers bij GM-dochter Delphi in Dayton, Ohio, om het werk neer te leggen. De staking dupeerde andere fabrieken omdat de aanvoer van onderdelen stagneerde. Gisteren waren in totaal 175.000 werknemers in bijna alle 29 Noordamerikaanse fabrieken gestopt met werken. Het kan volgens GM-woordvoerder Tom Klipstine nog wel een week duren voor alle fabrieken weer draaien. Het totale omzetverlies wordt door analisten geschat op driekwart miljard dollar.

GM maakt ongeveer 70 procent van zijn onderdelen in eigen huis. Bij de concurrenten Ford en Chrysler ligt dat percentage lager, op respectievelijk 50 en 30 procent. Onderdelen uit eigen huis hoeven niet duurder te zijn maar in het geval van GM zijn ze dat kennelijk wel. Na een staking in februari 1994 zegde de bond toe dat de produktiviteit zou stijgen maar dat is volgens de top van GM niet gebeurd.

Zo ziet het bedrijf met lede ogen dat het 45 dollar per werknemer per uur kwijt is terwijl de concurrent het in sommige gevallen met slechts 15 af kan.

In een eerste reactie gisteren liet de UAW weten dat het probleem van outsourcing nog geenszins is opgelost. Kennelijk is na achttien dagen staken alleen het plaatselijke conflict in Dayton tot een einde gebracht. Dat zou een nederlaag voor GM betekenen. Het leek er tot nu toe op dat GM concessies wilde en daarom toeliet dat bijna de gehele Noordamerikaanse divisie platging. Analisten verwachten overigens dat bij de bekendmaking van het akkoord beide partijen zullen verklaren dat ze overwinningen hebben geboekt.

De huidige staking was de omvangrijkste sinds 1970. Het conflict zet de toon voor een mogelijk treffen later dit jaar als de bonden met de grote drie om de tafel gaan zitten voor een driejarig contract. Chrysler, Ford en GM sluiten elke drie jaar een overeenkomst met de bond. Het systeem werkt aldus: de bond sluit een contract met een van de drie werkgevers en de andere twee sluiten zich daar doorgaans bij aan.

GM had met deze staking een voorschot willen nemen op die onderhandelingen.

Op dit moment zijn de voorraden groot genoeg om het even uit te zingen.

    • Lucas Ligtenberg