Geld terug

Bedrijven met een gevulde kas moeten oppassen. Na Amerika en het Verenigd Koninkrijk is ook in Nederland de jacht op de kassa's geopend. Bedrijven die weinig rendement maken op nieuwe investeringen of helemaal geen investeringsplannen etaleren, kunnen hun liquiditeiten maar beter uitkeren aan de aandeelhouders, zeggen steeds meer beleggers.

Voor bestuursvoorzitter Kalff van ABN Amro is die gedachte een horreur. Dat Chrysler onder druk van zijn grootste aandeelhouder een hoog dividend uitkeert en aandelen inkoopt zal een “ongelooflijk domme” actie blijken te zijn, zo voorspelde hij deze week. Tijdens de vorige crisis in de auto-industrie ging Chrysler er bijna onderdoor en het concern heeft haar geld hard nodig als de nood straks weer aan de man komt. Dat geldt ook voor de Britse banken die onder vuur liggen om hetzelfde te doen. “Allemaal korte-termijn-denken”, vindt Kalff, en uiteindelijk niet goed voor de aandeelhouder.

Bij ABN Amro dochter MeesPierson zijn Kalffs woorden met gejuich ontvangen. De aandeelhouder zegt het zelf. Superdividenden zijn slechts korte-baan-werk. Dezer dagen zal ABN Amro dan ook wel het superdividend van 275 miljoen gulden terugboeken dat MeesPierson over 1995 heeft uitgekeerd, plus het gewone dividend over vorig jaar, dat de volledige winst van 250 miljoen betrof.

En als ze niet betalen? Dan moet nieuwbakken bestuursvoorzitter Kuiper maar om opheldering vragen. Die heeft echter verzuimd bij zijn aanstelling te vragen waarom ABN Amro nu net hem genomen heeft, zo bekende hij deze week. Moeder en dochter kunnen ook zo onafhankelijk optreden, dat zij beter elk zelfstandig hun weg kunnen gaan.

    • Menno Tamminga